Flickorna på Englandsbåten av Lone Theils

 

Journalisten Nora Sand har en förkärlek för äldre läderväskor och när hon skymtar en genom ett fönster i en butik i kuststaden Brine kan hon inte låta bli att gå in. Det visar sig att väskan inte går att öppna men Nora räknar med att kunna ordna det och köper den ändå. Dagen efter snubblar hon på sin nya väska och den öppnar sig. Ut trillar en bunt polaroidbilder och motivet på bilderna är unga tonåriga flickor. En bild visar två flickor och i bakgrunden syns en skylt med text på danska. Eftersom Nora jobbar för den danska tidningen Globalt tittar hon lite extra på bilden och det är något speciellt med den. Med hjälp av sin vän Andreas som jobbar som polis i Danmark kommer de på vad det är. Fotot visar de två unga kvinnorna som försvann på båten till England 1985. Nora beslutar sig för att försöka få reda på mer om vad som hände kvinnorna och vilka de andra personerna är på polaroidbilderna. 

Största nackdelen och största fördelen med den här boken är att den är första boken med Nora Sand. Eftersom jag visste att det var första boken i en serie kunde jag räkna ut att hon skulle överleva. Och eftersom det är första boken så ser jag fram emot att få läsa mer om och med Nora Sand.
Författaren avslöjar inte något i förväg så man får inte följa mördaren innan det är uppenbart vem den skyldige är och det gillade jag. Som läsare får man famna i blindo precis som Nora Sand och polisen och det bidrog till spänningen. Jag gillar hur allt som hände 1985 hänger ihop med nutid. Ondskan är rå och brutal och något medlidande med de som bär den största skulden är det ingen risk att man känner.

Läsvärd. Spännande, lättläst med lagom dos av Noras privatliv.

Flickorna på Englandsbåten finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar