Analfabeten som kunde räkna av Jonas Jonasson

 

Fjorton år gammal blir Nombeko latrinchef i Sydafrikas största kåkstad Soweto. Nombeko har aldrig fått gå i skolan vilket inte var så ovanligt om man hade oturen att födas i Sydafrika med mörk hy i början av 1960-talet. Hon blev tidigt föräldralös och var van att klara sig själv vilket gick förvånansvärt bra tack vare hennes intelligens. Jobbet som latrinchef var inget hon hade eftersträvat men det fick fungera för tillfället.
I Sverige har Ingmar och Henrietta bägge längtat och hoppats på ett barn och när barnet äntligen kommer visar det sig vara två. Ingmar har en plan för sina barn och det är att de ska ta över efter honom och se till kungen störtas en gång för alla. Eftersom de nu hade tur och fick tvillingar beslutar Ingmar att bara ett barn ska registreras så att barnen som får namnen Holger 1 och Holger 2 kan turas om att gå i skolan. När de inte är i skolan ska Ingmar drilla barnen i republikansk anda. 

Det man alltid vet när det gäller böcker av Jonas Jonasson är att det kommer att vara underliga händelser som blandas med historiska händelser och att man aldrig riktigt vet var det ska sluta. Trevliga böcker att läsa när det blivit för många deckare och andra hemskheter. Nombeko och Ingmar var speciella karaktärer att få möta.

Läsvärd. Lättläst och underhållande

Analfabeten som kunde räkna går det att läsa recensioner om och hitta bästa pris för här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar