Systrarna i Auschwitz av Roxane Van Iperen

 

1920 ger Dirk Witte och hans fru en arkitekt i uppdrag att rita ett hus till dem. Huset kommer att gå under namnet ´t Hooge Nest och är beläget i ett vackert naturområde i Naarden i Nederländerna. Tjugo år senare kommer huset att bli en fristad för den judiska familjen Brilleslijper och en mängd andra personer som behöver hålla sig gömda. Systrarna Brilleslijper riskerar sina liv gång på gång och en dag tar turen slut och de blir upptäckta. 

Den här boken ger en inblick i livet i det ockuperade Nederländerna och många tappra människor som vågade göra motstånd. Att läsa hur livet förändras för alla i Nederländerna i takt med att Tyskland får mer och mer makt är tragiskt och obehagligt. Hur folk blir av med allt som är deras och hur de till slut inte ens har kvar hoppet om att det någonsin ska bli bra. Det enda negativa med boken är att det är väldigt många personer som nämns, en del förekommer enbart i periferin och bitvis blev jag förvirrad över vem som var vem. Det slutade med att jag mest fokuserade på familjen Brilleslijper och de som bodde i huset när de blev ertappade. 

Läsvärd. En gripande bok som skildrar hur livet förändras i Nederländerna och hur tappra människor gjorde sitt bästa för att rädda så många som möjligt.

Systrarna i Auschwitz finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar