Pigorna i byn av Ernst Sjöström och Henning Sjöström

Det boken ska handla om enligt informationen är pigorna och deras liv. Hur de kunde finna mening i sitt slitsamma arbete och liv.

Tycker jag att det är vad boken handlar om? Nej blir svaret på den frågan. Några pigor är med i boken men de får ingen huvudroll utan istället kretsar boken kring Sverker. Sverker växer upp i en by och längtar bort. Medan han längtar bort passar han på att besöka lite olika pigor i deras kammare precis som alla unga män tydligen gör. Eftersom pigorna inte säger nej så är det tydligen fritt fram att ta på dem och utnyttja dem när tillfälle ges. Några äldre pigor förekommer också men de är byggda som män och är tydligen inte så lockande. Sedan finns det även någon yngre som antagligen blir utnyttjad av sin husbonde och blir gravid. Pigorna är som hästar, man kritiserar inte sin egen inför andra.

Om det inte har gått att gissa än så imponerade inte den här boken på mig. Jag trodde att jag skulle få läsa om en grupp arbetare som inte fått komma till talls men istället handlar det mer om Sverker och hur han ser på pigor. Pigornas känslor och åsikter får ingen plats alls och de känns som inventarier. Det enda positiva med boken är att den är kort.

Inte läsvärd. En gubbig bok med en konstig kvinnosyn

Pigorna i byn finns som e-bok på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar