Ylvas bok av Maria Gustavsdotter

Året är 1662 och livet som Ylva hade tänkt sig med Nils har inte blivit som hon hade tänkt sig. Att det innebär en del jobb att vara bondmora visste Ylva men hon hade aldrig kunnat tänka sig att det var så mycket. Efter att ha beklagat sig hos sina föräldrar över arbetsbördan lyckades Ylva få sin far att avlöna en piga. Ylva kan nu ägna sig åt det hon tycker är roligt och slipper slita med allt tråkigt och tungt. Det hon helst vill ägna sig åt är sin bandväv, hon har lovat Nils att hon ska sälja det hon gör på marknaden så att de ska ha råd med tiondet och kunna köpa varor de inte själva kan tillverka. Det hon säger till Nils är inte vad hon tänker göra för hon vill behålla allt själv.

Ulrika har det inte lätt med sin styvdotter Klara som bara konstrar och varken vill hjälpa till med sysslor eller unnar någon annan i huset något. Bortsett från styvdottern så är Ulrika ändå rätt nöjd med sitt liv, hon har en bra make och de andra barnen i huset uppför sig.

Det här är fjärde boken om prästdöttrarna. Nu är inte Ylva en av prästdöttrarna utan trolovad med en prästdotters styvson. Jag tyckte inte om den här boken lika mycket som de andra böckerna i serien och det beror nog på att Ylva inte är en lätt karaktär att gilla. I de andra böckerna så är huvudpersonen en trevlig och omtänksam människa även om Ulrika inte är det från start. Ylva däremot har bara ett intresse och det är att allt som sker ska gynna henne i möjligaste mån. Ylva borde vara den viktigaste personen i den här boken men jag var mer intresserad av Ulrikas och Ebbas liv. Slutet som rör Ylva kändes som ett för lätt slut även om jag har svårt att se att det hade kunnat sluta på något annat sätt. När det gäller hur boken slutar för de andra personerna så gör det att jag garanterat kommer att läsa fortsättningen.

Läsvärd. Ylva ser jag som en karaktär som binder ihop andra karaktärer och i den här boken är hon som spindeln i nätet. Andra fastnar i hennes nät och när hon slår till är det svårt att komma loss.

Ylvas bok finns på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar