Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan av Dai Sijie

Luo och berättaren i boken har oturen att vara en del av Mao Zedongs försökspersoner som skickas ut från städerna för att omskolas av fattiga bönder. Efter en lång vandring kommer de två vänner fram till byn som de ska bo i. Det är en by lång upp på Himmelska Fenix-berget som kommer att bli deras hem i många år. I byn ser de flesta på de unga männen med skepsis och Luo och berättaren får slita hårt.

Det här är en bok om en tid när ens föräldrar kunde klassas som folkets fiender och straffet drabbade alla i familjen. En tid när det var farligt att ha en bok i sin ägo och när personer utan förvarning fick sina liv förstörda. Den här boken är en roman men Luo och berättarens liv i byn är nog inte långt ifrån hur många hade det under kulturrevolutionen. Med tanke på att författaren själv skickades iväg för omskolning så är det inte omöjligt att boken till viss del bygger på hans upplevelser. Det är en bok om vänskap och att hitta glädjeämnen.

Läsvärd. Trevlig bok om två vänner och betydelsen böcker får i deras liv

Balzac och den kinesiska lilla skrädderskan verkar inte gå att få tag på svenska. På engelska finns det däremot på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar