Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter

1644 beslutar sig Ulrika, hennes bror Magnus och Magnus vän Andreas för att göra ett hyss i kyrkan. Pastorn som är far till Ulrika och Magnus uppskattar inte tilltaget alls och resten av församlingen ser inte heller det roliga i barnens tilltag. Pastor Morlandeus två andra barn var inte delaktiga i hysset men pastorn och hans fru tror att även Katarina varit med på det och blir därför straffad. Under natten lämnar Ulrika och Andreas gården. Ulrika tror att de ska gifta sig och starta ett nytt liv tillsammans men Andreas har helt andra planer. När Ulrika kommer till insikt är det för sent och hon kan inte längre återvända till sitt hem.


Det här är första boken i en serie och jag kommer att läsa fler av böckerna. För mig så är det här den typen av böcker man läser när man vill fördriva lite tid men inte orkar slösa på hjärnkapaciteten. Livsöden som inte känns riktigt troliga men som bjuder på förströelse och gör läsaren nyfiken. Kvinnors begränsade möjlighet att styra över sitt eget liv skildras på ett trovärdigt sätt och miljöbeskrivningarna känns även de äkta. Att jag är skeptisk till en del andra bitar i boken påverkar inte mitt omdöme om den.

Läsvärd. Ett hyss som ingen i dag hade reagerat på förändrar många människors liv. Skickligt av författaren att bygga upp allt med en sådan händelse och att inte låta läsaren veta vad de gjorde förrän i slutet av boken.

Ulrikas bok finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar