Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

 

Caroline bor i New York och arbetar på franska konsulatet. Jobbet är oavlönat och Caroline är ansvarig för familjestödet. I takt med att oroligheterna i Europa ökar får Caroline mer att göra. 1939 är en orolig tid och de med ekonomiska möjligheter väljer i en del fall att lämna sina länder för USA.

Kasia inser att livet i Polen kommer att ändras efter att Hitler har förklarat krig mot hennes land. Kasia som är 16 år och hennes två vänner blir vittne till hur tyskarna fäller bomber över deras stad Lublin.

Herta har haft möjlighet att studera till läkare tack vare pengar från hennes morbror och hans fru. Händelser gör att Herta vill ta sig bort från Düsseldorf och när hon ser en annons där en läkare söks till ett omskolningsläger för kvinnor söker hon tjänsten. Herta får platsen som en av läkarna i Ravensbrück.

Jag fick ta pauser ibland under läsningen av den här boken för det är många hemskheter. En del av personerna i boken har funnits på riktigt medan andra mer bygger på en blandning av flera olika människor. Lite obildad kände jag mig som inte tidigare hade hört talas om kaninerna i Ravensbrück. Det är avskyvärt vad människor kan göra mot andra människor i vetenskapens namn. Den här boken väckte många känslor hos mig. Modet som människor uppvisar och grymheter som andra uppvisar. Boken är skriven på ett sätt som gör att visa delar är svåra att ta sig igenom för att det är så obehagligt. Det som gjorde att jag fortsatte läsa var att boken helt enkelt är väldigt bra. 

Läsvärd. En gripande bok med fantastiska personer

Skönhetens väg finns på  Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar