Dotterns berättelse av Armando Lucas Correa

Amanda inser att det bara är en tidsfråga innan nazisterna kommer att besöka hennes bokhandel och bränna upp alla böcker som de anser är fel. Hennes man Julius har en läkarpraktik och deras andra barn är på väg. Livet i Tyskland förändras sakta och vänner till familjen uppmanar dem att fly medan tid finns, eftersom de är judar är det inte säkert längre. Deras första dotter Viera föddes 1934 och den andra dottern Lina kom till världen 1935. 1938 förs Julius bort och Amanda inser att de borde ha flytt när tid fanns. Ett par veckor senare får Amanda ett brev från Julius med instruktioner hur hon ska göra för att kunna lämna Tyskland med döttrarna.

Det här var en bok som fångade mig. En del beslut som Amanda tar är svåra att förstå men ibland finns det nog inga bra val att fatta. Jag önskat att man hade fått veta lite mer om livet efter kriget fram till 2015 för det är bara ett svart hål. Författarens sätt att beskriva miljöer och händelser ger liv åt allt som sker.

Läsvärd. En bok om omtänksamma människor som försöker göra det bästa i en hemsk tid med onda människor.
Dotterns berättelse finns på Adlibris och Bokus

1 kommentar:

  1. Har funderat både på den här och på författarens tidigare bok Den tyska flickan. Har avstått hittills pga outhärdligt tungt och sorgligt.

    SvaraRadera