För inte så länge sedan av Lilian O. Montmar

Jag gissar att bokens titel ska syfta på att det inte var så länge sedan som kvinnorna i boken  levde och hade helt andra förutsättningar än kvinnor i Sverige har idag.
Boken består av olika kvinnors öden från slutet av 1800-talet och fram till tiden strax efter andra världskriget. Kvinnor som stred förrätten till utbildning, rätten att slippa föda fram fler barn än de hade råd med och att helt enkelt få samma rättigheter som män. Det är mycket som känns bisarrt att läsa om och ett exempel jag kan ge på det är att Hinke Bergegren dömdes till fängelse för att han höll föredrag i syfte att sprida kunskap om preventivmedel.

Boken är intressant och gav mig mer kunskap i hur kvinnor har haft det i Sverige och hur samhället fungerade. För mig är det en bok som alla borde läsa för att både förstå hur hårt kvinnor har fått kämpa för att få rättigheter och för att förstå hur annorlunda våra liv är i jämförelse med alla kvinnor som levde för 100 år sedan eller ännu kortare tid sedan.

Läsvärd
För inte så länge sedan finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter definitivt som en bok för mig. Historia är ett av mina stora intressen och bra historiska romaner alltid efterlängtade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Författaren är väldigt skicklig på att få in fakta och blanda det med livsöden

      Radera