Swede Hollow av Ola Larsmo

1897 väljer familjen Klar att lämna Sverige efter en händelse som kan få tråkiga konsekvenser för Gustaf. Familjen består av Gustaf som är gift med Anna och deras tre barn Elisabeth, Ellen och Carl. På båten till Amerika blir de bekanta med andra svenskar och får rådet att bege sig till Minnesota. När de väl kommer i land så blir det Gustaf som beslutar vart de ska och hans beslut blir New York. Efter en tid i New York inser de att det inte går längre men utan pengar är det svårt att flytta. Tack vare givmilda människor får de möjligheten att flytta till Svenska Dalen/Swede Hollow.

Det här är en bra och intressant bok, flertalet av karaktärerna i boken har aldrig levt men genom deras ögon får man uppleva Swede Hollow. För mig är det väldigt svårt att förstå alla deras vedermödor och hur det var att leva så. Det beror nog på att människor idag är bortskämda med alla skyddsnät som vi tar för givet, allt fungerar verkligen inte perfekt i Sverige men vi har det bra. För de flesta handlar inte livet idag om att överleva utan det handlar om att leva. När jag läste boken ville jag verkligen veta hur det skulle gå för familjen Klar, Inga och en del av de andra karaktärerna som Ola Larsmo lyckats väcka till liv.
Läsvärd både för att boken ger en inblick i hur en del som utvandrade till Amerika hade det och för att den helt enkelt är bra.

Swede hollow går att köpa på Adlibris, Bokus och andra ställen

2 kommentarer:

  1. Det är en bok som ligger här i min läshög och väntar. Spännande med nya perspektiv på migration.

    SvaraRadera
    Svar
    1. då har du en bra bok att se fram emot

      Radera