Analys av ett mord av Jed Rubenfeld

1909 kommer Freud till New York, han är inbjuden för att hålla ett par föredrag och få den främsta akademiska hedersbetygelsen av Clarks universitet. I hamnen möts Freud och sina medresenärer av läkarna Abraham Bill och Stratham Younger. Under veckan i New York är det Younger som ska ta hand om Freud.
Elizabeth Riverford hittas mördad, en ung kvinna av fin familj som verkar ha strypts till döds. Hennes kropp transporteras till bårhuset för ytterligare undersökningar och försvinner sedan. Kvällen efter blir Nora Acton attackerad av en man i sitt hem men överlever. Det hon blir utsatt för påminner väldigt väl om det som Elizabeth blev utsatt för. Traumat har gjort att Nora inte minns något och hon har förlorat förmågan att tala. Det beslutas att Stratham Younger ska börja behandla Nor med stöd av Freud.

Det här är en udda bok och jag lutar åt att man måste vara förtjust i Shakespeare och Freud för att falla helt för den. Shakespeare uppskattar jag men jag är nog inte tillräckligt besatt.  Jag vet inte riktigt om jag gillar den här boken eller inte. Lite tröttsamt kan det bli med vackra kvinnor som lyckas linda alla män runt sina fingrar. Morden är intressanta och upplösningen är udda så det ger plus.

Läsvärd. En udda deckare
Analys av ett mord verkar inte gå att få tag på ny längre

1 kommentar:

  1. Har funderat ett tag på att läsa Analys av ett mord, stöter på den då och då på second hand. Brukar falla på att jag inte är jätteförtjust i Freud. Jag förstår ju att han var revolutionerande när det begav sig men sedan dess har ju en del vatten runnit under broarna. Men intressanta mord och udda upplösning känns ju lockande.

    SvaraRadera