Isvittring av Solveig Vidarsdotter

Ingrid Kvarnberg har återvänt till Gäddede i norra Jämtland efter att ha jobbat som polis i Stockholm. Längtan till Gäddede har Ingrid haft en tid och efter att hennes mor avlidit och fadern fått en stroke har önskat att flytta hem bara vuxit. När en ledig tjänst som närpolis dyker upp söker Ingrid och får tjänsten.

Barnen som bor i området runt Gäddede har i många fall långt till skolan och lösningen på det är att barnen bor på internat i Gäddede under veckorna och åker hem under helgerna. Livet på internatet är inte helt lätt för de yngre barnen som inte kan försvara sig mot de äldre. En morgon hittar vaktmästaren en av pojkarna hängd i en bjälke i cykelskjulet. Vaktmästaren Sture får ner pojken men det är försent. Thomas Ivarsson är död och inget kan ändra på det. Dödsfallet tolkas först som ett självmord men snart inser poliserna och rättsläkaren att det inte är så.

Böcker som bygger upp miljöer och relationer mellan de olika karaktärerna känns alltid mer trovärdiga. Historien i den här boken är som en bra bok ska vara. Det börjar med att några få människor kliver fram och sedan breddas historien och karaktärerna växer fram. Livet i en bygd där människor vet att de inte styr över naturen utan bara har att anpassa sig och relationerna mellan människor som i de flesta fall vet det mesta om varandras släktingar. Det enda träliga var Ingrids ex, helt onödigt att de skulle ha haft en relation. Deckarbiten var inte så klurig eller oväntad men den får godkänt ändå.

Läsvärd. Jag gillade naturbeskrivningarna och en del av karaktärerna
Isvittring finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar