Flätan av Laetitia Colombani

I Indien lever Smita med sin man Nagarajan och deras dotter Lalita. De är Dalit, kastlösa som inte har något annat alternativ än att försörja sig på att göra jobben som ingen annan är villig att göra. Smitas jobb är att gå runt i de bättre hemmen och ta hand om människornas avföring, Nagarajans jobb är att rensa fälten på råttor. Ersättningen som Nagarajan får är att han får behålla råttorna som han dödar och råttorna blir till mat. Smita har beslutat sig för att Lalita ska få ett bättre liv och första steget mot det är att få in henne i skola.

I Italien har Giulias familj tillverkat peruker av äkta hår i flera generationer. Nu är det hennes far som är den styrande och det enda av barnen som är engagerad i rörelsen är Giulia. När fadern blir skadad i en olycka får Giulia veta hur det egentligen är ställt med familjeföretaget.

I Kanada är Sarah en framstående advokat som alltid har sett till att jobba hårt och inte blanda sitt privatliv med arbetslivet. Som ensamstående mamma med tre barn har det inte varit lätt men efter allt slit verkar det som om det äntligen kommer att löna sig. Mitt under en rättegång faller Sarah ihop, att det är något fel på henne har hon haft på känn men någon tid för att ta itu med det har det inte funnits.


Tre kvinnors öden flätas ihop och det är även en riktig hårfläta inblandad. Böcker som lyckas få ihop olika livsöden och skapa en helhet har alltid fallit i god jord hos mig och den här boken är bra. Det är så olika liv och förutsättningar man som läsare får ta del av. Alla tre kvinnorna för en kamp men med olika mål. Smitas liv och öde var det som jag tyckte var mest intressant och anledningen till det är att livet som kastlös i Indien är så långt bort från mitt liv.

Läsvärd
Flätan finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Verkar som en mycket intressant bok! Jag är ganska svag för böcker där olika livsöden korsas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skulle vara kul att läsa vad du tycker om den om du läser den

      Radera