De användbara av Mattias Hagberg

Ludwig Malmström blir skickad till Storåsen, en anstalt för sinnesslöa i Jämtland. Ludwig själv har inte så mycket att säga till om utan det är hans far och hans professor som tycker att det är bra om han åker iväg en tid. På Storåsen har flera patienter dött och man misstänker att det handlar om ett utbrott av tuberkulos. Ludwigs uppdrag går ut på att isolera smittan och skriva en rapport till medicinalstyrelsen. Det är i slutet av 30-talet och Ludwigs radikala åsikter har gjort att han kommit på kant med en del människor.
 Eivor Malmström föddes 1939 och har levt i stort sett hela sitt liv på olika institutioner. Redan när hon var en månad gammal klassades hon som utvecklingsstörd och det tog många år innan den åsikten ändrades. Nu ska hon snart fylla 69 år, mot alla odds med tanke på att så många läkare under åren trott att hon snart ska avlida. Det enda hon vet om sig själv är att hon föddes på Storåsen, att hennes mor är okänd och att hennes far var Ludwig Malmström.

Boken klassas som en gotisk skräckroman men någon skräck tycker jag inte direkt att den innehåller. Lite obehagliga delar och lite spänning men inte skräck. Jag hade önskat att karaktären Eivor hade kommit mer till liv och det kan nog även sägas om de andra karaktärerna också. Personerna känns platta på något sätt medan miljön är mer levande. Nu ville jag veta hur det skulle gå för Ludwig och Eivor så boken fångade mig men något saknas för att den ska vara minnesvärd.

Läsvärd
De användbara finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar