Innan ni tog oss av Lisa Wingate

I nutid återvänder trettioåriga åklagaren Avery till Aiken i South Carolina. Hennes far senatorn Wells Stafford har drabbats av cancer och Avery har återvänt för att stötta honom och för att visa upp sig som en möjlig efterträdare. Under ett besök på ett vårdhem tar en äldre kvinna tag i Averys arm och frågar om hon är Fern.
1939 bor Queenie, hennes make Briny och deras fem barn på en flodbåt i Memphis, Tennessee. Queenie är gravid igen och när det blir dags att föda räcker det inte med hjälpen av en barnmorska. Om Queenie och barnen ska överleva behövs det en läkare och Briny lyckas med hjälp ta Queenie till en läkare. Medan de är borta får de fem barnen på båten klara sig själva med hjälp av en båtgranne. En dag kommer främlingar och hämtar barnen och säger att de ska ta barnen till sina föräldrar vilket inte sker. Istället hamnar det på ett barnhem.

Boken bygger på verkliga händelser vilket i sig är hemskt. Att det finns och fanns människor som tar barn från deras föräldrar och säljer dem är mer än rubbat. I vanliga fall när en bok består av en berättelse i nutid och en i dåtid brukar alltid en av berättelserna tilltala mig mer. Så var det inte i den här boken utan jag var lika intresserad av hur det skulle gå i bägge berättelserna. Det enda som drar ner det hela för mig är att det tydligen alltid måste klämmas in i romantisk berättelse i berättelsen och jag ser inte det som nödvändigt. Boken väcker en del känslor och det är svårt att inte bli förbannad över allt som barnen utsätts för.

Läsvärd. En gripande bok med spännande händelser.
Innan ni tog oss finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar