Vikingablot av Catharina Ingelman-Sundberg

Året är 1830 och Erik Bärnstenshandlaren är på väg hem till Birka. Han lämnade sitt hem tre år tidigare för att gå i viking. För att han skulle kunna få gifta sig med sin trolovade Jorunn krävde hennes far en gård eller en tunna marker. När Erik reste lovade han att vara tillbaka efter ett år men det lyckades han inte hålla. Nu är han äntligen på väg och han har med sig silver, tyger och vapen. När de når Hedeby kommer en man vid namn Ansgar och frågar om han och hans följe kan få följa med till Birka på Eriks skepp. Den mängd silvermynt som Ansgar erbjuder gör att Erik beslutar att de kan resa med honom. Det är ett beslut som han kommer att ångra.
I Birka rustas det för bröllop men bruden har dubbla känslor. Jorunn är den som ska gifta sig, hon har gett upp hoppet om att Erik är vid liv och hennes liv måste gå vidare.

Det här är första delen i en trilogi om Birka på 800-talet. De andra två delarna ligger här hemma och väntar på mig. Jag var lite skeptisk till den här boken eftersom jag tidigare läst Kaffe med rån av författaren. Jag hade helt enkelt svårt att tro att hon kunde skriva mer seriöst och det säger mer om mig och mina förutfattade åsikter än något annat. Erik, Jorunn, Ansgar, Estrid och en bunt till personer i boken kommer verkligen till liv och jag ville veta hur det skulle gå för dem. Det här var en bok som fick mig att hoppas att det skulle gå bra när det såg mörkt ut och som fick mig att hoppas att en del personer skulle dö. Spännande, intressant och med en del oväntade händelser. Eftersom jag ser fram emot att läsa fortsättningen så är mitt omdöme givet.

Läsvärd
Vikingablot finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Kan vara en bok för mig. Har inte läst något av författaren men en skildring av Birka känns lockande.

    SvaraRadera