Kolibri av Kati Hiekkapelto

 Anna Fekete kom till Finland med sina föräldrar och sin äldre bror när kriget bröt ut i Jugoslavien. Anna lärde sig finska fort och kom in i samhället och är nu polisinspektör. Hennes äldre bror gick det inte lika bra för, han lärde sig aldrig finska ordentligt och har problem med alkohol. Anna har återvänt till staden hon växte upp i och lämnade tio år tidigare för studier. Det visar sig polisen Anna får som partner är en man med alkoholproblem och rasistiska åsikter. Starten på det nya jobbet blir inte som hon önskade. När en ung kvinna hittas skjuten gör Anna sitt bästa för att ignorera sin otrevliga partner och rikta in sig på att ösa fallet.

I början var jag tveksam till den här boken men det växte. Annas partner Esko är verkligen hemsk och som läsare ville jag hitta något trevligt med honom men hur det är med det får man veta om man läser boken. Mordfallen var det lite blandat med, något mer intressant än de andra. Ja jag avslöjar att mer än en dör. Sido fallet rörande Bihar blev stundtals mer intressant än vem mördaren är. Överlag så gillade jag boken och Anna passar inte riktigt in i den vanliga mallen av en polis.

Kolibri är en lovande start på en bokserie om Anna. En deckare med en del poliser som sticker ut från de vanliga poliserna i böcker


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar