En osynlig av Pontus Ljunghill

1928 hittas en mördad flicka i en övergiven byggnad. Det är en hemlös man som hittar henne när han letar efter en plats att sova på. När mannen upptäcker flickan hör han fotsteg och gömmer sig och kan sedan se hur en man kommer in och hämtar en väska och sedan försvinner. Den hemlösa mannen Harry tar sig sedan till en telefonkiosk och larmar polisen. Tredje polisintendent Gustaf Berner beslutar att det ska bli kommissarie John Stierna som ska leda gruppen som ska hålla i utredningen.

Året är 1953 och den lysande karriären som John Steierna förutspåddes blev aldrig av. Vem som mördade flickan 1928 lyckades polisen inte lösa och snart kommer brottet att preskriberas. John har de senaste åren jobbat som chef för kriminalmuseet men ska nu gå i pension. Han har valt att lämna polisen innan brottet preskriberas och tänker tillbringa en tid på Gotland. Väl på Gotland kontaktas han av en journalist som ska skriva en serie om svenska brottsfall.

Det här är en bok som hade kunnat bli väldigt rörig för man får följa John 1928 och 1953 och den skyldiges tankar. På något sätt så blir det ändå aldrig rörigt utan berättelsen tuffar på framåt och det är inga problem att hänga med. Tempot är lite långsammare än vad deckare normalt är som är skrivna de senaste 20-30 åren vilket var trevligt som omväxling. Hur boken skulle sluta visste jag i god tid men det gjorde inget för ibland är sträckan fram till slutet intressantare än upplösningen.

Läsvärd
En osynlig finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Hoppas att du gör det, skulle vara roligt att läsa vad du tycker om den

      Radera