En piga bland pigor av Ester Blenda Nordström

När Ester är 20 år får hon arbete på Stockholms dagblad och det blir starten på hennes journalistiska karriär. 1912 får hon fast arbete på Svenska Dagbladet och när hon 1914 får sin semester redan i maj beslutar hon sig för att söka tjänst som piga. Syftet med att arbeta som piga är att få insikt i deras liv och arbete. Under en månad arbetar hon som piga på en gård i Sörmland och hennes erfarenheter under den tiden är vad boken består av.

"De andra barnen var en plåga i sin fullständigt vanvettiga bortskämdhet. De röt och befallde och härjade med sina undergivna och slaviska föräldrar så det var svårt att höra, och oss pigor behandlad de som sina speciella betjänter"
(s28)

Det här är en bok som ger en inblick i en tid som inte längre finns. Alla har nog fått lära sig i skolan att livet var hårt på landet men så mycket mer information kan jag inte minnas att jag fick. I den här boken får man verkligen en inblick i pigornas slit. Bristen på renlighet fick mig att rysa till ett par gånger, rena underkläder varannan lördag låter inte så trevligt. Boken är skriven på ett sådant sätt att bilder skapades i mitt huvud och det är svårt att inte lida med pigorna.

Läsvärd och en bra påminnelse om vilket slit det var förr.
En piga bland pigor finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar