Två böcker

 Straffet av Yrsa Sigurdardottir. Det här är del två om Freyja och Huldar, jag borde ha läst om första boken igen för jag minns inte allt i den.

2004 mördas den unga flickan Vaka och en man döms för dådet. 2016 grävs en tidskapsel upp, tio år tidigare hade alla barnen i nionde klass skrivit ner hur de trodde att det skulle vara på Island tio år senare. När skolan tar upp tidskapsel och läser breven sticker ett brev ut så pass mycket att polisen tar över. I ett brev har en elev listat sex personen som ska dö 2016.

Det här är en obehaglig men väldigt bra bok. Läsvärd.


Mormor dansade i regnet av Trude Teige.

Under hela sin uppväxt har Junis mamma Lilla och hennes mormor Tekla haft svårt att hålla sams. Båda hinner dö innan Juni hinner få veta vad det beror på. Efter att de dött blir Junis morföräldrars hus hennes och när hon börjar gå igenom sakerna leder det till fler frågor än svar.

Boken bygger på historiska händelser även om personerna i boken inte bygger på riktiga människor. Det är otäck läsning bitvis särskilt med tanke på att det skildrar verkliga händelser. Lite är det även en bok som tar upp historien som blivit glömd.  Slutet är i vanlig ordning för perfekt men det får man leva med. 

Läsvärd

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar