Högt bland Saarijärvis moar av Väinö Linna

Eftersom det är lite luddigt egentligen om det är okej eller inte att visa bokomslag ur ett upphovsrättsligt perspektiv så har jag beslutat mig för att sluta med det.

Jussi funderar och undersöker mossen ordentligt och efter en tid tar han mod till sig och besöker prosten. Jussi har nyligen gift sig och planerar för framtiden och har kommit framtill att han är kapabel att torrlägga kärret och på så sätt få en bit mark att bygga ett torp på. Problemet är bara att Jussi inte äger någon mark så därför ber han prosten om mossen. Mossen tillhör prästgården men prosten går med på att låta Jussi få bruka mossen mot dagsverk på prostgården. Prosten är ingen ung man och när hans hälsa börjar försämras ber Jussi honom skriva ett kontrakt så att Jussi och hans familj kan bo kvar oavsett vad som händer. Det är något som prosten inte gör och när det kommer en ny prost ändras allt.

Boken är charmig och det är intressant att läsa om hur torparna hade det i slutet av 1800-talet i Finland. Det är inte bara Jussi och hans familj man får följa utan det handlar även om hela byn och utvecklingen där. Språket tog det en stund för mig att komma in i men man ska inte låta det avskräcka.
Helt klart läsvärd

Boken går att köpa på Bokus och Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar