Tyst vrede av Åsa Bonelli & Ida Axelsson

 Billie Karlsson driver den prisvinnande krimpodden Sanning. Hon är van att gräva djupt i fall för att få till bra poddar. Efter att ha lämnat en tv studio hals över huvud beger sig Billie till Svedby i värmland var sextonåriga Emma mördats. Väl på plats i värmland upptäcker Billie att allt inte är så idylliskt som det först kan verka.

Den här boken får ett stort nej. Antingen så passar den mig inte bara eller så är det författarna som inte lyckats skapa karaktärer och en berättelse som skapar känslor. Jag tyckte helt enkelt att boken var vansinnigt tråkig. Billie utsätter sig för fara, har ett förhållande med en gift man, har en mamma med psykiska problem och räknar med att bli räddad av bypolisen. Lite tröttsamt blir det också att i många böcker om små orter så ska det vara rasism och högerextrema.

Tyst vrede var en oengagerande och tråkig bok. Inte läsvärd

Djävulsklippan av Robert Bryndza

 

Privatdetektiven Kate Marshall startar alltid sin dag på samma sätt nämligen genom att simma i havet. Det är hennes sätt att hantera sitt liv, att simma gör att hon kan avstå från alkohol och hålla de mörka molnen på avstånd. Kate är en bra simmare men även en bra simmare kan ha otur och den här dagen är oturen framme. Kate hamnar i en ripström och kastas runt. När Kate vaknar till liv ligger hon i en sjukhussäng och får veta att hon blev räddad av några surfare. Kate måste stanna kvar på sjukhuset och börjar prata med kvinnan i sängen bredvid. Det ena leder till det andra och kvinnan i sängen bredvid anlitar Kates firma för att ta reda på vad som hände hennes barnbarn 11 år tidigare.

Den här boken är min favorit än så länge i serien om Kate Marshall. Ett bra mysterium och intressanta karaktärer som det inte är helt lätt att få grepp om. Kate har vuxit för varje bok och först nu börjar hon och Tristan komma till sin rätt. Även slutet känns helt rätt och så känner jag inte ofta.
Djävulsklippan är en bok om ett mysterium och hur de inblandade har påverkats av det. Läsvärd

 

Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet av Jonas Jonasson

 1852 arbetar Algot med sin fars grisar och ska snart fylla tjugoett. Med en far som grisbonde finns det alltid jobb och Algot räknar med att inom några år ta över. Allt skulle vara frid och fröjd om deras närmaste grannar var vettigt folk. Vettigt folk är inte ett ord som beskriver greven, grevinnan och deras barn. Grevinnan behöver mer plats till sina arabiska fullblod och när Algots far inte är villig att sälja sin mark kommer greven på ett sätt att lösa problemet.

Det här är en småroligt charmig bok. Jag hade trott att den skulle vara ännu roligare så det blev ett minus. Att det är ett historiskt tema i boken gjorde det hela ännu bättre. Morotslandet får stå ut med mycket men verkar tåla det. Lösningarna på problemen som uppstår är fantasifulla och kluriga. Givetvis är det Algot med vänner som man som läsare hejar på.

Algot, Anna Stina och det välsignade brännvinet är en bok om Algot som råkar ut för svårigheter men tar sig ut på andra sidan. En humoristisk och charmig bok som utspelar sig i 1800-talets Sverige. Läsvärd

En dyrbar fångst av Christoffer Holst

 Louise och Lina fick först en relation till varandra som vuxna, en anledning till det är att ingen av dem visste om den andra tidigare. De är halvsyskon och det skiljer trettio år mellan dem. Louise växte upp med en far som hade gott om pengar både från ett arv och tack vare hans affärssinne medan Lina hade en tuffare uppväxt ekonomiskt. Louise har haft en framgångsrik karriär på förlaget Våra Tidningar. Där startade hon tidningen Louise som hon sedan drev framgångsrikt i många år. När försäljningssiffrorna började sjunka gjorde sig förlaget av med Louise. Ett intresse som Lina och Louise delar är intresset för True crime. När en ung kvinna försvinner i Vadstena gör olika händelser att Lina och Louise blir inblandade.

Det här är en lagom bok. Så mycket spänning skulle jag inte säga att det är utan det är mer en bok om människorna i den. Louise och Lina kan nog bli roliga att följa i flera böcker. Boken i sig är trevlig och berättelsen tuffar på i sitt eget tempo. Det här blir nog en serie som jag kommer att välja att läsa när jag vill läsa något lättsamt.

En dyrbar fångst är en trevlig bok med lite spänning. Läsvärd

Sällsynt kloka varelser av Shelby Van Pelt

 Marcellus är en stillahavsjättekrake, på dagarna tittar besökare på akvariet på honom och de andra djuren och på nätterna ger sig Marcellus ut på äventyr. Han är en intelligent bläckfisk och vet att han inte har lång tid kvar att leva.

Först försvann Tovas son och sedan dog hennes man av cancer. För att slippa sitta och tänka så städar Tova akvariet på kvällarna. Hon har nått åldern där hon skulle kunna vara pensionär men det passar henne inte. Hon har för vana att prata till djuren och känslan är att Marcellus förstår.

Den här boken låter lite småfånig men det är den inte. Det är en varm bok om vänskap och att hitta hem. 

Sällsynt kloka varelser är en varm och fin bok. Läsvärd

Grannjävlar av Antoni Lacinai och My Lind

 I hyreshuset på Bevärsgatan 6 bor det en blandning av människor som det brukar vara i lägenhetshus. Det finns par med barn, ensamstående och par utan barn. Här bor "Bosse" som har problem med sitt humör vilket kommer sig av de anabola han använder. Modellen Signe har mer eller mindre flytt från Norrbotten för att undkomma en stalker. Gunnel som försöker hitta något positivt i allt och även i sina grannar. Det ingen i huset vet är att deras tid håller på att ticka ner.

Först tänkte jag att det var en lite förvirrande men charmig bok. Sedan blev det en tvär vändning i berättelsen när grannarna slutar vara trevliga mot varandra. Jag uppskattade vändningen och det som sker för det kändes väldigt oväntat. Vissa delar är lite röriga och några gånger behövde jag läsa om en sidan för att verkligen förstå. 

Grannjävlar är en småroligt bok med människor som hanterar konflikter på rätt udda sätt. Läsvärd