Dags för en deckare igen

Fördelen med böcker är att variationen är så stor. Jag kände att det var dags att läsa något påhittat igen, ibland blir det som är verkligt för tungt. Valet den här gången föll på Dolda djup av Ann Cleeves, samma författare som skrivit shetlandskvartetten.

Julie har tillbringat en kväll ute och det har blivit för mycket alkohol under kvällen. Väl hemma känner hon av illamående och försöker ta sig ljudlöst till badrummet för att inte väcka sina två barn. Framme vid badrumsdörren inser hon att det redan är upptaget. Efter en stund bankar hon på dörren och den glider upp. I badet ligger hennes son och i vattnet flyter blommor, att han är död inser hon fort. Hon tar sig till en granne och larmar polisen. Polisen inser att det inte handlar om ett självmord utan att någon mördat Luke. Det är upp till kriminalinspektör Vera Stanhope att reda ut vad som hänt och varför.

Vera är onekligen en intressant karaktär som har förmågan att få folk att tro att hon är dummare än hon är. Frågan är nog om författaren medvetet gjort henne tjock för att spä på fördomar? Har en misstanke om att en del människor dömer ut överviktiga som korkade innan de ens öppnat munnen. Lite stereotypisk är hon nog som polis, dricker för mycket och är rätt ensam. Historien är inte fantastisk men den fångade mitt intresse och fick mig att fortsätta läsa. En bra bok som inte kräver så mycket tankekraft av läsaren och inte lämnar något bestående intryck.

Läsvärd
Dolda djup finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar