Mannen som dog två gånger av Richard Osman

 

Det händer underliga saker i seniorbyn Coopers Chase. I restaurangen finns det en ny servitris som gör det mesta fel och som helt klart inte är lämplig för jobbet. Elizabeth har fått en brev från en person som aldrig har funnits men vars begravning hon gick på. I brevet står det att hon är välkommen på en inflyttningsfest. Poliserna Donna och Chris ägnar sig åt att spana på en knarklangare vid namn Connie Johnson men är inte så osynliga som de hade behövt vara. 

Det här är andra boken om torsdagsmordklubben. Jag blev förtjust i karaktärerna i första boken och de är sig lika i den här. En brokig skara vänner som är villiga att gå långt för att hjälpa varandra. Mycket som sker är fullständigt osannolikt men författaren lyckas få allt att kännas fullständigt logiskt och troligt. Mannen som dog två gånger är inte riktigt lika bra som Torsdagsmordklubben men den är bra.

Läsvärd. Udda och charmiga karaktärer i en ovanlig berättelse.

Mannen som dog två gånger finns på Bonniers


Snöängeln av Anki Edvinsson

 

Charlotte är något så ovanligt som en polis med god ekonomi. Charlottes dotter Anja bor i Stockholm hos sin pappa medan Charlotte bor och jobbar som biträdande utredningsledare på grova brott i Umeå. Tack vare sin goda ekonomi har Charlotte beslutat sig för att titta på hus med sin dotter, förhoppningen är att Anja ska välja att flytta till Umeå. När nyheten kommer att syndikaternas ledare Tony är släppt ur fängelse vet Charlotte att hon måste bli vaksam igen. 

En ung man hoppar från en bro i Umeå och runt hans kropp hittas tabletter. En kvinna hittas död i sitt eget badkar, att hon blivit mördad är tydligt. När det framkommer att den döda kvinnan är apotekare och att det finns narkotikaklassade tabletter i hennes hem börjar poliserna Charlotte och Per fundera på om det finns något samband.

Jag fick känslan rätt fort att jag hade missat något när jag läste den här boken. Den är angiven som första delen i en bokserie om poliserna Charlotte och Per men efter att ha googlat insåg jag att den finns en tidigare bok, Lust att döda. Nu vet jag inte om man får mer inblick i tidigare händelser som tas upp i den här boken om man läser den först. Det här är en okej bok men inte mer än så. Anledningen till morden är inte så intressant och berättelsen känns rätt platt. Det finns inga riktigt intressanta karaktärer så boken blev mest ett jaha för min del.

Läsvärd. Lite för simpel men ändå okej. Tveksam till om jag läser något mer i serien.

Snöängeln finns på Bokus och många andra ställen.


God jul!



Det sista livet av Peter Mohlin & Peter Nyström

 

2009 försvinner Emelie, en ung kvinna som är arvtagare till en av de mest framgångsrika företagen i Sverige. Hennes kropp hittad aldrig men spår gör att poliserna riktar in sig på en ung man.

2019 vittnar FBI-agenten John i en rättegång i Baltimore på grund av faran för hans liv kommer han att få en ny identitet efter rättegången. Tanken är att han inte ska bosätta sig på någon plats som han har kopplingar till, John har andra planer. Han vill tillbaka till Sverige, landet han lämnade när han var tolv. Kvar i Sverige finns hans mamma och halvbror, John känner att han har ett uppdrag att utföra i Sverige.

Det här var en bok helt i min smak. Mysteriet med vad som har hänt Emelie och nya ledtrådar som dyker upp om hennes liv. John och hans försök att hålla sin identitet dold samtidigt som hans måste ta risker för att få resultat. Det är en spännande bok och jag uppskattar att man som läsare sakta för se hela bilden.

Läsvärd. Spännande bok med lite oväntade händelser.

Det sista livet finns på Adlibris och Bokus

Blickfångarna av Mons Kallentoft

 

Fallet med den döda pojken som hittades på en äng är ett fall som polisen Malin Fors aldrig har kunnat släppa. Hon vill veta hans namn, vart han kommer från och varför han blev dödad. Det verkar som om de äntligen är närmare svar på frågorna när en kvinna som utger sig för att vara pojkens mor hör av sig. Malin har problem med alkohol ännu en gång och en kväll som blir för blöt kan hon inte ens minnas. Hon vet att hon borde berätta för sina kollegor men tiger om kvällen.

Jag insåg redan efter ett tiotal sidor att jag borde ha tagit avsked av Malin Fors för några böcker sedan. Det blir helt enkelt för mycket repeat efter att ha läst många böcker i serien. Det man alltid vet på förhand är:

•Malin kommer att ha sex med minst två personer

•Malin kommer att supa ner sig minst ett par gånger vilket kommer att påverka hennes arbete.

•Malins relation med dottern kommer att vara rörig

•Malin kommer att lösa mordet/morden.

 Nu kommer jag inte att läsa något mer om Malin Fors men jag tänker minnas de första böckerna i serien

Inte läsvärd. Tyvärr så känner jag att serien om Malin Fors borde ha tagit slut för några böcker sedan

Blickfångarna finns på Adlibris och Bokus



Torsdagsmordklubben av Richard Osman

 

När Joyce får en fråga om knivskador av Elizabeth har hon ingen aning om vad det kommer att leda till. Frågan blir starten på Joyces nya liv som inkluderar torsdagsmordklubben och att hon blir vän med medlemmarna. På torsdagar så ägnar de sig åt att försöka lösa olösta mord.  Alla som är med i klubben bor på det lyxiga äldreboendet Coopers Chase. Vad Ron, Ibrahim och Joyce tidigare jobbat med är ingen hemlighet men vad Elizabeth egentligen gjort är det ingen som riktigt vet. Eftersom det är ett äldreboende så kommer polisen med jämna mellanrum för att prata om säkerhet och olika sätt som personer försöker lura äldre. Polisen som har turen/oturen att informera på äldreboendet är Donna. Hon tror att det ska bli som det brukar men så blir det inte och tack vare att deltagarna i klubben gillar henne så leder det till nya arbetsuppgifter.

Den här boken gillade jag från första ordet till det sista. De äldre skildras med värme och bara för att de är äldre så är de inte odugliga. Vänskap, vardag och mord i en perfekt blandning och kanske är det så att mord inte alltid är fel. Jag har skrattat åt händelser i boken, känt med de ensamma och bara njutit av läsningen.

Läsvärd. Jag hoppas på att få läsa fortsättningen snart och att den är lika bra.

Torsdagsmordklubben finns på Bokus


Djupsinne:Hur bläckfisken började tänka av Peter Godfrey-Smith

 

Det känns som om den här boken lurade mig totalt. Den svenska titeln och texten på baksidan av boken ger inte i mitt tycke en korrekt bild av vad boken faktiskt handlar om. Den ursprungliga titeln ger däremot en ärligare inblick i orden i boken, Other minds- the octopus, the sea, and the deep origins of consciousness. 

Jag lånade boken med tanken på att lära mig lite mer om bläckfiskar, bara för att man aldrig kan ha för mycket kunskap. Lite har jag lärt mig men mest har jag blivit dränkt i filosofi och blandade evolution. Jag bjuder på någon härlig mening nu.

"Metakognition anses sedan länge ha en roll att spela i teorier om subjektivitet och medvetande, men det har förblivit oklart vilken den rollen är."       (Sid 184).

Hade jag vetat att den här boken är som den är så hade jag aldrig lånat den. Vill man lära sig mer om bläckfiskar så är jag övertygad om att det finns andra mer lämpliga böcker. Älskar man sida upp och sida ner av filosofi och evolution så är det här rätt bok.

Inte läsvärd. Filosofi och ett överflöd av ord är inget för mig.

Djupsinne finns på Adlibris och Bokus



Slagsida av Jørn Lier Horst & Thomas Enger

 

Under en föreläsning känner polisen Alexander Blix hur hans mobil gång på gång vibrerar. Att ta fram mobilen och svara känns lockande men han avstår. När föreläsningen är över tar han fram sin mobil och ringer upp kollegan som har sökt honom. Han får veta att en av hans andra kollegor är skjuten i sitt hem. I huset som kollegan Sofia blivit mördad i bor även Alexanders dotter Iselin som nu är försvunnen.

Jag gillade de två första böckerna om Blix och Ramm men den här var ingen höjdare. Känslan den lämnar hos mig är att författarna tröttnade på karaktärerna och beslutade sig för att ta död på så många som möjligt i en bok. Upplägget i boken med hur de hoppar mellan händelserna och Alexanders utfrågning av internutredare tilltalade inte mig heller, nu gäller det bara början av boken. Det blev aldrig riktigt spännande och vem den skyldige är kunde jag gissa mig till lite för tidigt.

Inte läsvärd. Om första boken i serien hade varit som den här så hade jag inte läst mer. Fast jag säger så så skulle jag ändå läsa del fyra om den kommer.

Slagsida går det att hitta Här

Älskade jävla jul av Birgitta Bergin

 

För Amy är det viktigt med traditioner och julen är inget undantag. Traditionerna hon växte upp med har hon hållit vid liv i sin familj. Den här julen råder det däremot kaos. Amy's man har börjat renovera deras kök och för att det ska bli klart till jul krävs ett mirakel. Samtidigt som Amy försöker planera för julen så gör hon sitt bästa för att marknadsföra sin debutbok. Ett mindre förlag gav ut boken men nu är det upp till Amy att få människor att hitta hennes bok i ett hav av andra böcker.

I det här fallet så var det titeln på boken som fick mig att låna den. Julen är en fin tid men jag gissar att alla någon gång har tröttnat på bilden av att allt måste vara på ett visst sätt och perfekt. Amy är en karaktär som sätter en enorm press på sig själv och alla i omgivningen tänker att allt ska vara som det brukar utan att reflektera över hur mycket jobb som ligger bakom det. Det handlar inte bara om ett perfekt hem utan det handlar också om att visa upp allt det perfekta på sociala medier och till slut blir allt för mycket för Amy. I vanlig ordning så hakade jag upp mig på en detalj i boken och den hittar man på sidan 179. Amy har köpt en ny mobil och enligt informationen på sidan 123 så går det bara att ringa och skicka sms trots det så swishar hon med den på sida 179. En liten detalj som det nog är rätt löjligt att fastna vid men sån är jag. Boken är bra som en påminnelse om att allt inte alltid måste vara som det alltid har varit, det blir bra ändå

Läsvärd. En bok som inte är så söt som alla böcker om jul brukar vara. 

Älskade jävla jul finns på  Adlibris och Bokus

Översten av Ola Larsmo

 

Knut Oscar tillbringar sina första år i Uppsala med sina föräldrar och syskon. Levnadsförhållandena under 1830-talet är hårda och ett par av Knuts syskon dör. Knut hinner uppleva mycket sorg i sitt liv och som vuxen flyttar han till Amerika med stora förhoppningar. En del av hans förhoppningar på det nya livet försvinner under resan över till Amerika. Trots motgångar kämpar han på och blir en av alla som strider i inbördeskriget.

Eftersom boken bygger på en verklig person så är den intressant. Däremot så är det på tok för många sidor i boken, 595 sidor med efterord. Långa passager är väldigt sega vilket fick mig att bara hoppas på att något skulle ske någon gång. Livet i krig är beskrivet på ett sådant sätt att man förstår fasorna och traumat det innebär att se sina vänner dö. 100 sidor eller mer borde ha kunnat tas bort utan att påverka berättelsen på ett negativt sätt. Knuts liv i Amerika innan han i praktiken gör något fick mig att överväga att inte läsa ut boken. Att Knut hade ett fascinerade liv går inte att förneka men det återspeglas inte tillräckligt väl i boken.

Inte läsvärd. Ola Larsmo är en fantastisk berättare men den här boken speglar inte det.

Översten finns på Bokus

Dalskuggan av Viveca Sten

 

Liket av en man hittas tack vare en pojke som får sin mamma att stanna bilen när han är i desperat behov av att kissa. Om de inte hade stannat så skulle liket snart ha dolts av snö. Årepolisen kallas ut och den avlidne identifieras fort, det är den tidigare slalomstjärnan Johan Andersson. En man som är omtyckt av alla.

Polisen Daniel har svårt att få livet att passa ihop. Arbetet som polis gör att han måste jobba över ibland och det fungerar dåligt med att vara småbarnsförälder.

Polisen Hanna är kvar på sitt vikariat i Åre och hoppas på att få en fast tjänst. Hon har kommit in i livet i Åre och trivs.


Det här är andra boken i serien om Åremorden. Jag gillar att man som läsare aldrig riktigt vet hur det ska gå eller vem som är skyldig och till vad. Miljöbeskrivningarna och invasionen av turister bidrar till känslan av att vara på plats. Spännande till sista sidan.

Läsvärd. En bokserie som jag uppskattar mer än jag trodde att jag skulle göra.

Dalskuggan finns på  Adlibris

Offermakaren av Viveca Sten

 

Amanda Halvorssens bästa kompis Ebba ska ha fest kvällen innan lucia. De är båda 18 år och ser fram emot vuxenlivet och frigörelsen från sina föräldrar. Festen börjar bra men Amanda tröttnar på att Viktor är för full och hon beslutar sig för att gå hem istället för att sova över. När Amandas föräldrar vaknar på lucia upptäcker de att Amanda inte har sovit hemma. Det är inte första gången Amanda inte hört av sig när hon inte kommer hem så först oroar de sig inte.

Hanna Ahlander vill bara komma hem till sin sambo efter en riktigt dålig dag på jobbet. Jobbet som polis på Citypolisen har blivit hemskt efter att Hanna inte har kunnat släppa att en av hennes kollegor med största sannolikhet har misshandlat en kvinna till döds. I stort sett alla andra poliser har tagit sin kollegas sida och Hanna har blivit utfryst och uppmanad att söka en annan tjänst. När hon inte trodde att dagen kunde bli sämre så blir den det.

Den här boken överträffade mina förväntningar. Hanna är en bra uppbyggd karaktär och det är inte svårt att känna igen sig i delar av hennes liv. Eftersom jag bor på en plats med riktig vinter kunde jag känna de kalla vindarna i Åre och snön som piskar. Vinter beskrivs precis som den är, otroligt vacker de dagar solen lyser och snön glittrar men även en hemsk motståndare om man inte har tillgång till värme. Hela historien är smart och jag gillar att nackdelarna med storstadsbor som bygger vräkiga lyxhus som de bara nyttjar några veckor per år tas upp. Jag ser fram emot att läsa mer i den här serien.

Läsvärd. Spännande historia och natur som inte är förlåtande

Offermakaren finns på Adlibris och Bokus

Demonrösten av Chris Carter

 

Tanya och Karen brukar ha videosamtal så när Karen ringer svarar Tanya. Det Tanya ser är en närbild av Karens ledsna ögon. Än anar inte Tanya hur hemskt allt kommer att bli men när hon hör en underlig röst bli hon ställd. Rösten förklarar att det är Tanyas uppgift att svara på två frågor och svarar hon inte rätt eller tittar bort från sin mobil kommer Karen att bli bestraffad.

När samtalet kommer till polisen tar det inte lång tid innan ärendet förs över till EVB. Robert Hunter och hans partner Carlos Garcia är vana vid fruktansvärda mord men det här är något som de aldrig tidigare har sett.

Jag hoppades verkligen att mördaren skulle visa sig vara någon annan än den är. Inte för att jag tyckte bättre om den som visar sig vara mördaren utan för att det hade varit mer oväntat med den jag hade hoppats på. När det gäller serien om Robert Hunter så vet man på förhand vad man får. Vackra kvinnor som uppskattar Robert, Roberts fantastiska hjärna, brutala mord och spänning. Ibland blir det lite för fånigt med allt som är fantastiskt med Robert men jag har vant mig efter några böcker och bryr mig inte lika mycket. Boken är spännande, obehaglig och slutar på ett utmärkt sätt.

Läsvärd

Demonrösten finns på Adlibris och Bokus

Fri från skulden av Marianne Cedervall

 

Prästen Samuel försöker besluta sig för hur och vem han egentligen vill leva sitt liv med. Tanken var aldrig att han skulle stanna någon längre tid i Klockarvik men stället och människorna har gjort att han vill stanna. Medan han funderar på sina egna problem så dör en kvinna och dödsfallet uppfattas som misstänkt. Polisen Maja-Sofia har också egna problem, en person från hennes förflutna har dykt upp och personen vill inte henne väl. I arbetet med att utreda det misstänkta dödsfallet så kommer hon nära Samuel igen.

Jag gillar böckerna av Marianne Cedervall, hon lyckas alltid hålla romantiken på rätt nivå så det inte blir för smörigt. Personerna i böckerna har alla personligheter och de smälter inte ihop till en anonym massa. 

Läsvärd

Fri från Skulden går att hitta här

Några lästa böcker har det blivit

 Eftersom mitt minne är som ett såll så är det bäst att jag skriver upp vad jag har läst för då finns möjligheten att jag kollar här innan jag reserverar någon bok jag redan läst. Det jag har läst är 

Kvinnan utan hjärta av Lars Bill Lundholm. Den var läsvärd

Jag är döden av Chris Carter. Obehaglig och läsvärd som hans böcker brukar vara

Fyra årstider på Ivy Lane av Cathy Bramley. Charmig bok som kretsar kring personerna på en kolonilott. Läsvärd

Mördarens son av Joy Ellis. Den gillade jag verkligen och ser fram emot del två. Läsvärd

Dansa min docka av Anna Jansson. Som böcker av Anna Jansson brukar vara. Bra personporträtt och lagom spänning. Läsvärd

Plundringstider av Ewa Klingberg. Inte lika bra som en del av hennes andra böcker. Läsvärd med tvekan

Slukhål av Tove Alsterdal. Obehagligt med män som blir inspärrade i ödehus. Läsvärd

Nu har jag läst ytterligare en bok. Nästan hela läste jag men blev tvingad att ge upp när jag hade runt 50 sidor kvar för den var helt enkelt för usel. Jag vill inte skriva vad boken heter för den är egenutgiven och till viss del självbiografisk och jag misstänker att författaren skulle bli för knäckt av en sågning. Den var på riktigt så dålig. Många upprepningar och hopp i tiden vilket gör att man som läsare inte vet om det handlar om nutid, för fem år sedan, för tio år sedan eller för ett år sedan

En paus

 Jag har tappat motivationen tillfälligt för att skriva något om någon bok. Jag fortsätter läsa som jag brukar men det kommer fortsätta eka tomt här till jag känner för att skriva igen

Hittebarnet av Stacey Halls

 

I London 1747 har ogifta Bess inget annat val än att lämna bort sin nyfödda dotter. Dottern som har fått namnat Clara lämnas på Foundlinghemmet, ett hem för bebisar som föräldrarna av någon anledning inte kan ta hand om. Bess är inställd på att en dag hämta hem sin dotter och 1754 tror hon sig ha sparat ihop tillräckligt mycket pengar för att kunna lösa ut sin dotter. Om dottern fortfarande är i liv vet hon inte och promenaden till Foundlinghemmet fylls av hopp och förtvivlan. När hon kommer fram och berättar sitt ärende visar det sig att Clara inte finns kvar. En kvinna som utgett sig för att vara Bess hämtade barnet bara något dygn efter att hon blev lämnad. Bess fylls av förtvivlan och beslutsamhet att hitta sin dotter.

Det här var inte min typ av bok. Det mesta var så orealistiskt att det inte ens gick att acceptera händelserna. Allt med Alexandra och anledningen till att hon är fånge i sitt eget hem kändes lite för mycket. Lösningen på alla problem verkar bygga på att kvinnorna hittar varsin man och sedan blir allt bra. Nej är allt jag kan säga om boken.

Inte läsvärd. Fattig kvinna vs rik kvinna och när de inser att de önskar samma sak så blir allt bra

Hittebarnet finns på Adlibris och Bokus

Ärende 1569 av Jörn Lier Horst

 

William Wisting har semester och tänker ta det lugnt. Han följer ett fall med en försvunnen kvinna på avstånd och det är så mycket polisarbete som han har tänkt sig. När han hittar ett kuvert i sin brevlåda med en lapp i med siffrorna 12-1569/99 blir han nyfiken. Som polis så har han inga problem att förstå att det handlar om ett ärendenummer men vilket ärende vet han inte. När William tittar på ärendet så visar det sig handla om en mördad ung kvinna och en man fälldes för brottet. Det första kuvertet följs av fler och William kan inte låta bli att titta på fallet med den mördade unga kvinnan.

Nu känns det lite sorgligt eftersom den här boken ska vara den sista i cold case-kvartetten. Jag har tyckt mycket om båda serierna med William Wisting så jag håller tummarna för fler böcker ändå. Ena berättelsen i boken går som en cirkel. För min del sticker den här boken ut eftersom mordet från start är löst och en person har avtjänat sin tid i fängelse. Att få följa William och hans kollegor när de försöker ta reda på om poliserna 1999 gjorde ett bra jobb eller inte. Som läsare dröjer det mer eller mindre till slutet till man får veta om rätt person eller inte hamnade i fängelse. Det är bra sidohistorier och spänningen finns hela tiden. Riktigt bra bok

Läsvärd. Det enda som är lurigt när det gäller böcker av Jörn Lier Horst är att jag har höga förväntningar på varje bok. Och än så har varje bok levt upp till mina förväntningar och bättre omdöme än det kan jag inte ge.

Ärende 1569 finns på Adlibris och Bokus.

Deckardrottningen: en författare i motvind av Christina Olséni & Micke Hansen

 

I femtioårspresent ger Erland sin fru Boel en skrivarkurs. Boel jobbar som bibliotekarie och trivs utmärkt på sitt jobb och med sina arbetskollegor men har under lång tid drömt om att bli författare. På skrivarkursen träffar Boel andra personer med författardrömmar och kursen får Boel att börja skriva mer målmedvetet. Boel är inställd på att skriva feelgood medan Erland försöker styra över henne till deckare istället för de tjänar bättre. Att få ro att skriva visar sig inte så lätt eftersom Erlands och Boels grannar än nyfikna personer utan några spärrar.

Jag har läst några böcker tidigare av de här författarna och oftast tyckt att böckerna är lite för fåniga. Den här boken stod ut på ett positivt sätt för mig, givetvis slutar mycket bra eftersom det är så med sådana här böcker och det får man ta. Karaktärerna hade personlighet och alla var unika på sitt sätt. Att kasta stenar på träd var lite oväntat och roligt. Ibland skämdes jag av karaktärernas agerande och andra gånger fick de mig att skratta. Jag uppskattade helt enkelt den här boken. Eftersöksjägare är bättre än vad de framställs som i boken.

Läsvärd. En lagom rolig bok utan att det blev för krystat. Karaktärer som kom till liv och några udda händelser.

Deckardrottningen finns på Adlibris och Bokus

Skärgårdsmorden av Lars Bill Lundholm

 

Josefine Voltaire cyklar vilse på Saxarön och hamnar vid fågelskådarhuset. Hon hör ljud från det lilla huset och bestämmer sig för att ta en snabb titt och sedan cykla därifrån. Det visar sig vara ett felaktigt beslut. När Josefine inte kommer hem hör Josefines pappa Thomas av sig till polisen. Ett sökpådrag startar och de söker i vatten och på land. Under sökandet framkommer det att en gäst på hotellet också har försvunnit. 

Den här boken var så seg. Poliserna går runt och tittar på lite blommor och folket på ön försöker hålla något hemligt. En polis har en dotter som har slutat prata efter att ha bevittnat sin mammas död och den dottern odlar lite blommor, seglar lite och spelar på ett munspel. En annan polis klär sig i dyra märkeskläder som sitter illa på hennes kropp. Några udda karaktärer utmärker sig och så slänger författaren in en motorcykelklubb mitt i allt???? Väldigt spretig bok som inte fick mig att bli ett dugg nyfiken på vad som hade hänt kvinnorna. Inte en enda intressant karaktär. Ångrar att jag lånade del två den här serien när jag lånade den här boken. Ska jag se det positivt så kan inte del två vara sämre i alla fall.

Inte läsvärd. Tråkiga karaktärer och konstig upplösning på allt

Skärgårdsmorden finns på Adlibris och Bokus

Ett ont sinne av Chris Carter

 

En olycka utanför Noras lastbilshak i sydöstra Wyoming gör att två avhuggna huvuden hittas i bakluckan på en bil. Föraren av bilen arresteras men väljer att tiga under ett par dygn. När han äntligen talar säger han att den enda han vill prata med är Robert Hunter. Hunter kontaktas och efter lite övertalning går han med på att prata med fången. Namnet på honom säger inte Robert Hunter något men när de träffas har inte Robert några problem med att känna igen mannen.

Precis som alla böcker om Robert Hunter så är han den mest intelligenta person som någonsin vandrat på jorden, omtänksam och har en otrolig utstrålning. Lite lätt tjatigt och det gäller att släppa det för att kunna uppskatta böckerna. Mördaren i den här boken tar priset när det gäller anledningen till morden och fantasin i utförandet. Det är en otäck och obehaglig bok och det är så det ska vara i den här genren. Jag uppskattade särskilt att man som läsare inte får grepp från start om vem som är ond och vem som är god. Om Robert Hunter inte skulle vara fullt så perfekt så hade jag gillat böckerna ännu mer. Men det är som det är och jag kommer att fortsätta läsa böckerna i serien och irritera mig på Robert.

Läsvärd. Otäcka mord och spänning

Ett ont sinne finns på Adlibris och Bokus

Galleriet vid vattnet av Hanna Blixt

 

Nora och Viktor har beslutat sig för att öppna ett galleri, där ska de ha ett café och sälja möbler som de renoverat. Det blir inte riktigt som de tänkt sig när Viktor plötsligt har mer jobb än de räknat med. Hans tid räcker inte till att bidra till att få galleriet klart till invigningen. Nora har tur och träffar på tre färgstarka pensionärer som ger sig i kast med att hjälpa henne. När Nora ser en tavla på en auktion faller hon för den och när hon får hem den visar det sig att det finns ett brev under ramen. Hon läser brevet och kan inte släppa det hon har läst.

Inte helt otippat så började jag läsa den här boken under en tågresa. Det här är andra boken om Nora och snäppet bättre än den första. Historien är lite för enkel men charmig så det fungerar ändå. Lite fler vändningar hade jag önskat men den får godkänt och jag kommer garanterat att läsa mer om Nora om det finns fler böcker. Bra med författare som skriver böcker som är lagom att läsa under resor.

Läsvärd. Söta små kärlekshistorier och karaktärer som i alla fall har personlighet.

Galleriet vid vattnet finns på Adlibris och Bokus

Att landa som en trana av Kajsa Ingemarsson

 

Greven är odödlig. Han dör ändå och på många olika sätt men gång på gång tar hans innersta väsen en ny kropp i besiktning. Ofta blir han framträdande under den tid han lever. Han har varit framgångsrik inom många olika områden och i varje liv hoppas han att få möta S.

Jag visste att jag antingen skulle bli förtjust i boken eller se det som flum. Jag fastnade för flum och ett ordbajseri utan motstycke. Jag förstår att många hyllar boken eftersom jag tycker att den är skräp. Högtravande flum brukar kultureliten hylla. Det var många gånger jag funderade över varför jag plågade mig själv med att läsa den här och jag har inget svar på det. Det är uppriktigt sagt mer intressant att se en trana landa än att läsa den här boken och jag har sett en hel del tranor.

Inte läsvärd. Ord som varken skapar en intressant berättelse eller får mig att fundera på begreppet odödlighet

Att landa som en trana finns på Bokus om någon blir sugen på att läsa den

Arvegodset av Eva Svedenmark & Annica Wennström

 

25 år har passerat sedan Estelle hittade sin make hängd på vinden. Hon berättade aldrig sanningen för sina barn utan lät dem tro att det var ett naturligt dödsfall. Barnen har nu vuxit upp och Estelle inser att sanningen måste komma fram om inte hon berättar så kommer barnen att få veta på annat sätt.

Det här var en bok som jag lånade inför en resa med buss och tåg. Den föll in i kategorien lättsam vilket är mitt krav för bok att läsa på resa. Den här passade utmärkt. Lite lagom lättsam, familjehemligheter och giriga människor. Jag gillade boken även om den var lite för perfekt med hur allt löser sig.

Läsvärd. Lättsam bok på gränsen till för simpel

Arvegodset finns på Adlibris och Bokus

Rökridå av Jörn Lier Horst & Thomas Enger

 

På nyårsafton lämnar journalisten Emma Ramm festen hon är på för att besöka Rådhuskajen vid tolvslaget. Hon har inget intresse av fyrverkerierna utan det är snarare en del i hennes terapi. När hon är på plats detonerar en bomb, hon klarar sig men andra har inte ett sådan tur.
Alexander Blix och andra poliser kallas till platsen. En av de allvarligt skadade personerna är Ruth-Kristine Smeplass. Det är ett namn som de flesta poliser och allmänheten känner igen, tio år tidigare försvann hennes dotter spårlöst.

Det här är andra boken om Blix och Ramm och det verkar vara en serie som bara blir bättre för varje bok. Det är en lagom blandning av spänning, människoöden och oväntade vändningar. När jag hade läst första boken tänkte jag att jag skulle läsa något av Thomas Enger, jag får säga samma sak nu och försöka ta itu med det. Om man har läst böckerna om William Visting så känner man igen mycket av Jörn Lier Horst sätt att skriva och det är inte något negativt för han är en bra författare. Det är snarare roligt att kunna känna igen en författares sätt att skriva.

Läsvärd. Spännande bok med bra karaktärer.

Rökridå finns på Adlibris och Bokus

Vad de döda vet av Laura Lippman

 

Efter en bilolycka säger en av förarna att hon är en av Bethanyflickorna. Systrarna Bethany försvann 1975 när de var i ett köpcentrum och efter det har ingen sett någon av dem. Att det nu har dykt upp en kvinna trettio år senare som hävdar att hon är en av systrarna gör att polisen får ett jobb med att reda ut om kvinnan är den hon säger sig vara. Kvinnan kan berätta många saker men hon ger inte ett helt ärligt intryck.

Uppriktigt sagt så struntade jag fullständigt i vem kvinnan boken kretsar kring är. Det enda jag ville var att det skulle hända något. Polis som dreglar över kvinnor och kvinnor som hoppar i säng med honom blir lite tradigt efter ett tag. Hans fd kollega som gått upp i vikt och en pensionerad polis gjorde inget mer spännande eller intressant. Det enda den här boken lämnar mig med är hur ologisk hela berättelsen är. Jag vet fortfarande inte varför kvinnan hittade på en del lögner. Nu är det inget jag kommer att grubbla över så det spelar ingen roll.

Inte läsvärd. Ointressant kvinna och en tillkrånglad historia som faller platt.

Vad de döda vet finns på Adlibris och Bokus

Litapåmig av Anders Roslund

 

Ewert Grens har fått människor i sitt liv som han bryr sig om och han vågar bry sig. Hans liv känns lite mer positivt och han vågar tro på att det kommer att fortsätta så. När han får veta att det kommer att ske en leverans av nya kvinnor till prostitution beslutar han sig för att det bara ska vara han själv och hans goda vän/kollega Sven Sundkvist som ska förhindra det. Under insatsen går det fel och Sven blir skjuten och Ewert misshandlad. Livet som tidigare började se ljust ut blir plötsligt grått och allt mörknar i ett raskt tempo. 

Jag gillar Ewert Grens och hans kollegor. Ewert är en karaktär som har växt i varje bok och den buttra personen har mer djup än vad som anades i början av serien. I den här boken lyckades Ewert göra mig så pass frustrerad att jag inte kunde läsa många kapitel i taget. Saker som han borde inse gjorde han inte och det gjorde mig så löjligt irriterad att jag inte kunde fortsätta läsa. Jag kan inte minnas att någon bok har lyckats påverka mig så och det blev en ny känsla. Nu var det bara i början av boken vilket var tur för annars hade det tagit lång tid att läsa den. Kvinnornas öde i boken väcker frustration och att människor kan reduceras till handelsvaror är lika sjukt i dag som det har varit under alla år.

Läsvärd. Ewert är en karaktär som jag har uppskattat att få följa genom brott och i relationer och den här boken är inget undantag.

Litapåmig finns på Adlibris och Bokus

Ryska dockor av Martha Hall Kelly

 

Luba och Sofija har växt upp i Sankt Petersburg. Familjen tillhör aristokratin och är släkt med tsaren. De är vana vid lyx och resor utomlands. 1914 är Sofija och hennes familj på besök i Southampton hos Caroline Carsson Woolsey Mitchell. Några år tidigare blev Sofija och Carolines dotter Eliza goda vänner och det är en vänskap som har bestått. Tanken är att Eliza ska följa med Sofija och hennes familj till Ryssland för att få uppleva landet. I Ryssland blir Eliza presenterad för aristokratin och blir även medveten om oroligheterna i landet.

Den här boken utspelar sig före Skönhetens väg i den här boken är det Carolines mamma Eliza som är en av huvudpersonerna. Förvirrande nog så heter alltså Elizas mamma och dotter samma sak. Boken kretsar kring första världskriget och ryska revolutionen. Som läsare får man en inblick i hur det gick för överklassen i Ryssland som plötsligt blev av med allt de ägde och fruktade för sina liv. Det är lite svårt att inte tycka synd om karaktärerna samtidigt som det inte går att glömma hur svårt de fattiga/vanliga människor hade det under tsarens styre. Det är en bok som visar båda sidornas verklighet och lidandet som drabbade båda sidorna. Eliza är en minst lika stark person som dottern Caroline visade sig vara i skönhetens väg och det är många inspirerande personer i boken. Eliza blir lite extra intressant eftersom hon och hennes familj har levt. Jag ser fram emot att få läsa om Carolines mormorsmor som nästa bok av författaren ska handla om.

Läsvärd. Gripande öden i en bok som ger en inblick i livet i Ryssland före/under och efter revolutionen.

Ryska dockor finns på Adlibris och Bokus

Nattjägaren av Chris Carter

 

Obduktionen av en oidentifierad kvinna går inte alls som doktor Jonathan Winston har tänkt sig. Kvinnan har fått sin mun och slida ihopsydd och under obduktionen upptäcks det att någon har placerats inne i kvinnan. När Doktor Jonathan tar ut det som finns inne i kvinnan blir det det sista som han gör.
Kriminalinspektör Robert Hunter åker till slaktarbutiken som kvinnan hittades i och undersöker platsen. När han får veta vad som hänt hans vän doktor Jonathan blir fallet genast ännu mer prioriterat att lösa. 

När det gäller karaktären Robert Hunter så blir det lite tjatigt med hans fantastiska utstrålning som får alla vackra kvinnor att falla handlöst för honom. Efter att nu ha läst några böcker om Robert Hunter så har jag lärt mig att släppa det till stor del men lite fånigt är det allt. Sättet som kvinnorna i boken mördas på är fantasifullt och otäckt, lite så ska det vara i i en deckare även om det är på gränsen till för vidrigt. Helt okej deckare och jag kommer nog läsa fler böcker i serien.

Läsvärd. Spännande bok som dock är lite för grabbig i beskrivningen av Robert och alla kvinnor.

Nattjägaren finns på Adlibris och Bokus

Den sjätte gudinnan av Karin Alfredsson

 

Läkaren Ellen Elg har åkt till Indien på ett FN-uppdrag. Hon ska tillsammans med advokaten Madhu Misra åka runt till byar och höra efter om pengar från FN har använts korrekt. Svaret blir det samma i alla byar att kvinnorna har fått det bättre och fått lära sig mer om rättigheter. Ellen och Madhu nöjer sig inte med svaren och beslutar sig för att besöka byarna själva och få veta hur det egentligen är.
Amrita visste att det var något som var annorlunda dagen det hände. Hon visste att hennes svärmor och make var missnöjda med att hon inte blivit gravid men att de skulle göra som de gjorde hade hon inte anat. 

Den här boken är del fyra i serien om Ellen Elg och den här boken var den bästa hittills. Precis som i de andra böckerna är det kvinnors situation i olika delar av världen som tas upp och i den här är det då Indien som allt kretsar kring. Lite inblick ges i kastväsendet och den osunda makten som några män har i byar. Kvinnors situation med svärmödrar och makar som de måste lyda och riskerar misshandel eller att bli dödade om de agerar på något felaktigt sätt enligt de tidigare nämnda personerna. Det finns riktigt starka kvinnliga karaktärer i den här boken och det väger lite upp det fasansfulla som sker. 

Läsvärd. En bok som ger en inblick i kvinnors utsatta situation i Indien

Den sjätte gudinnan finns på Adlibris och Bokus

Ålevangeliet av Patrik Svensson

 

Ålen är ett djur med hemligheter och en del av dem kommer kanske människorna aldrig att få veta. I den här boken blandas fakta om ålen med författarens egna erfarenheter av ål. 

Jag var lite skeptisk till den här boken för jag har aldrig känt något behov av att lära mig mer om ålar. Underligt nog så blev jag mer och mer nyfiken på ålar desto mer jag läste och jag googlade även på hur de ser ut under sina olika stadier. Det är imponerande att en författare lyckas få mig så pass nyfiken på ett djur jag aldrig ägnat en tanke åt tidigare. Ibland kände jag att avsnitten med fakta var lite för långa men det är den enda kritiken.

Läsvärd. En intressant bok även om man tidigare var helt ointresserad av ål

Ålevangeliet finns på Adlibris och Bokus

Som man sår av Hjorth & Rosenfeldt

 

Klassåterträffen skulle bli Julias revansch hon skulle ställa sig upp och berätta vad som hade hänt många år tidigare. Det blev starten på hennes upprättelse men inte som hon hade tänkt sig det.
Angelica Carlsson är skicklig på det hon gör, att det är synnerligen omoraliskt påverkar henne inte. Hon har jobbat på sitt senaste offer en tid och hon vet att hon snart kommer att få det hon är efter. Allt har gått hennes väg men det hon inte vet att någon i detta ögonblick siktar på henne med ett gevär och att den kommer att avlossa vapnet.
Riksmord har kallats till Karlshamn efter att tre personer har blivit skjutna. Det finns inga vittnen eller koppling mellan offer så nu är det upp till Vanja Lithner och hennes kollegor att lista ut vad som pågår

Jag har tyckt så mycket om den här bokserien så att veta att det här är näst sista delen känns sorgligt. Nu ska man inte ta ut sorgen i förskott och jag uppskattade tiden jag tillbringade med den här boken. Sebastian är på ett sätt som han har varit i alla böckerna men på ett sätt så har han ändå utvecklats lite i varje så att han är som han är i den här känns bara logiskt och det samma går det att säga om alla i riksmord. Väldigt svårt att skriva något alls om den här boken utan att avslöja för mycket. Jag får helt enkelt nöja mig med att skriva att boken är bra och jag ser fram emot nästa.

Läsvärd. Spännande precis som de andra böckerna i serien och lite oväntad vändning de sista 100 sidorna.

Som man sår finns på Adlibris och Bokus

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken av Sofia Rutbäck Eriksson

 

Katarina Zapp jobbar som revisor på byrån Lindt & Lindt. Jobbet som revisor är inte spännande och egentligen är det kanske något annat som Katarina borde ägna sig åt. För att göra livet mer intressant plöjer Katarina deckare och har aldrig långt till en chokladbit. Hennes kost består av choklad, ostbågar och alkohol. När en av Katarinas grannar blir av med sin permobil beslutar sig Katarina för att ta reda på vem som har stulit den. 

Jag tänkte mig att det här skulle vara en lättsam och rolig bok. Mycket möjligt att någon annan som läser den kommer att tycka att det är en bra beskrivning av den men det tycker inte jag. Biten med aluminiumfolie var det enda som påminde om att vara roligt men resten nej. Jag ser inte riktigt det komiska i en person som lever på choklad, har lite underliga arbetskollegor och inbillar sig saker. Lite funderade jag på om det var en ungdomsbok för de väldigt tidiga tonåren men den ska tydligen vara för vuxna. Nu finns det massor av ungdomsböcker som passar att läsa oavsett vad man har för ålder så inget ont om ungdomsböcker. Den här boken passade mig inte alls. Främsta anledningen var att om att jag läser en bok som ger sken av att vara lite rolig så förväntar jag mig det.

Inte läsvärd. Boken är inte rolig och ingen av karaktärerna tilltalar mig. 

Gräset är alltid blodigare på andra sidan häcken finns på Adlibris och Bokus

Försvararen av Anna Karolina

 

Jasmine Moretti och hennes tvillingbror Nicolas vill inte fira jul med sin pappa, hans nya fru och deras halvbror. Istället firar de på en pub innan de tar sig hem till Jasmine. Efter intag av alkohol och droger däckar Nicolas i knät på Jasmine i hennes soffa. När han vaknar är han klibbig och fattar några ödesdigra beslut.
Ebba Tapper har förlorat fotfästet fullständigt, efter att ha blivit av med sitt jobb som polis har hon börjat dricka för mycket. När hon blir väckt av knackningar på ytterdörren har hon ingen lust att öppna men gör det till slut. Utanför dörren står den propra advokaten Angela Köhler och hon ger Ebba ett jobberbjudande. 

Det här boken reserverade jag på biblioteket och det var tur, hade jag sett den i ett ställ hade omslaget skrämt bort mig. Givetvis ska man inte bedöma böcker efter deras omslag men det finns absolut omslag som inte lockar mig till läsning. Innehållet i boken som är det viktiga var riktigt bra. Jag gillade hela historien och alla problem som Nicolas ställer till i början lockade mig att fortsätta läsa. Ebba är en karaktär som jag vill följa i flera böcker och hennes agerande i flera situationer gjorde att hon växte. Sättet som boken slutar får ett minus för att det var något som jag hade gissat på förhand men eftersom allt annat var så pass bra så är det ursäktat. Jag ser fram emot att läsa mer av Anna Karolina.

Läsvärd. Spännande deckare som var som mest oförutsägbar i början

Försvararen finns på Adlibris och Bokus

Kvinnorna i Ravensbrück av Rolf Tardell

 

Den här boken bygger på Helena Dziedzickas dagboksanteckningar och arbetet som Polska källinstitutet i Lund gjorde. Helena Dziedzickas satt i Ravensbrück och var en av kvinnorna som hamnade i Sverige tack vare Vita bussarna. Polska källinstitutet hade som uppgift att samla in uppgifter om Nazitysklands krigsbrott i Polen. De gjorde även över 500 djupintervjuer med före detta lägerfångar.

Skönhetens väg fick mig att vilja lära mig mer om kaninerna i Ravensbrück så jag tänkte att den här boken kunde vara ett bra val. Jag trodde att den här boken skulle gå ner mer på djupet än vad den gjorde. Så mycket mer kunskap känner jag inte att jag har fått. Lite mer detaljer om hur det gick för fler av kvinnorna som var fångar och hur det gick för fler av personerna som jobbade i lägret hade jag önskat. Boken är utmärkt för att ge en överblick över hur kvinnorna i Ravensbrück hade det och hur en del av förövarna blev straffade.

Läsvärd. En bok som ger en bild av livet i Ravensbrück och livet efter

Kvinnorna i Ravensbrück finns på Bokus

Klockan 21:37 av Karin Alfredsson

 

Familjen Nowak-Domanska i Polen består av mamma Teresa, hennes far, sonen Marek som blivit aktiv i rörelser för att bevara den traditionella familjen och kyrkans värdering, dottern Agata som är mer för det moderna än det traditionella och dottern Karolina som har blivit mer och mer religiös.
Läkaren Ellen Elg trivs som tvåbarnsmor men efter att ha varit hemma med barnen i nästan ett år så börjar hon bli lite rastlös. När hon får frågan om hon kan följa med Women on Waves till Polen så tackar hon ja. 

Det här är tredje boken om läkaren Ellen Elg som jag har läst. Att få veta lite mer om kvinnors situation i Polen och hur religion påverkar en del kvinnors liv i stor utsträckning var intressant. Däremot tyckte jag att boken var lite rörig och inte lika spännande som de två tidigare böckerna i serien. Jag tror att jag på sikt kommer att läsa hela serien för böckerna är intressanta. Halten av spänning varierar dock.

Läsvärd. Intressant med en inblick i kvinnors liv i Polen.

Klockan 21:37 finns på Adlibris och Bokus

Skönhetens väg av Martha Hall Kelly

 

Caroline bor i New York och arbetar på franska konsulatet. Jobbet är oavlönat och Caroline är ansvarig för familjestödet. I takt med att oroligheterna i Europa ökar får Caroline mer att göra. 1939 är en orolig tid och de med ekonomiska möjligheter väljer i en del fall att lämna sina länder för USA.

Kasia inser att livet i Polen kommer att ändras efter att Hitler har förklarat krig mot hennes land. Kasia som är 16 år och hennes två vänner blir vittne till hur tyskarna fäller bomber över deras stad Lublin.

Herta har haft möjlighet att studera till läkare tack vare pengar från hennes morbror och hans fru. Händelser gör att Herta vill ta sig bort från Düsseldorf och när hon ser en annons där en läkare söks till ett omskolningsläger för kvinnor söker hon tjänsten. Herta får platsen som en av läkarna i Ravensbrück.

Jag fick ta pauser ibland under läsningen av den här boken för det är många hemskheter. En del av personerna i boken har funnits på riktigt medan andra mer bygger på en blandning av flera olika människor. Lite obildad kände jag mig som inte tidigare hade hört talas om kaninerna i Ravensbrück. Det är avskyvärt vad människor kan göra mot andra människor i vetenskapens namn. Den här boken väckte många känslor hos mig. Modet som människor uppvisar och grymheter som andra uppvisar. Boken är skriven på ett sätt som gör att visa delar är svåra att ta sig igenom för att det är så obehagligt. Det som gjorde att jag fortsatte läsa var att boken helt enkelt är väldigt bra. 

Läsvärd. En gripande bok med fantastiska personer

Skönhetens väg finns på  Adlibris och Bokus

Glasveranda med sjöutsikt av Hanna Blixt

 

Claes vet att han är en bra författare, tyvärr så verkar inte resten av mänskligheten inse det så på hans boksignering i en liten bokhandel finns det inga intresserade. När en äldre man kommer fram blir Claes glad över att i alla fall få signera och sälja en bok. Den äldre mannen visar sig ha en intressant historia och snart blir Claes uppslukad av det mannen berättar.

Nora har äntligen insett att hon måste göra slut med Jonas för att hitta tillbaka till sig själv. På vinst och förlust lämnar hon Stockholm med siktet inställt på att hälsa på sin kompis i Leksand. Där ska hon starta sitt nya liv. Nora har tur att Vega välkomnar henne med öppna armar med tanke på hur dålig Nora har varit på att höra av sig. Nästa steg blir att hitta jobb och boende.

Inte helt oväntat kanske för folk som läser här så började jag läsa den här boken under en tågresa. Jag håller mig till min tradition med lättläst under färd, fördelen är att det är lättare att lyssna på medpassagerare samtidigt som det går att läsa. Det här är en lättsam bok med en obligatorisk kärlekshistoria eller två med lite missförstånd. Delen av boken som handlar om den äldre mannen Torstens liv känns inte lika banal som berättelsen i nutid och det är oftast så det är med den här typen av böcker. Boken lovar inget som den inte kan leva upp till. Lite lätt kletig och perfekt romans i nutid och tragiska händelser i dåtid.

Läsvärd. Trasig kvinna möter trasig man och allt blir som i en saga

Glasveranda med sjöutsikt finns på Adlibris och flera andra butiker

Kvinnorna på 10:e våningen av Karin Alfredsson

 

Ellen Elg och hennes familj har flyttat till Vietnam. Ellen jobbar på ett sjukhus i Hanoi och tanken är att de ska stanna i ett par år. Att anpassa sig till ett sjukhus var det krävs att patienterna kan betala själva för smärtstillande och förbrukningsvaror är något som Ellen har svårt för. När en ung kvinna kommer in allvarligt skadad av sexuellt våld vill Ellen hjälpa henne medan sjuksköterskorna vill köra bort kvinnan.
Det är ingen som noterar en en gammal cigarettförsäljare men Lieu noterar vad som sker i parken. Hon beslutar sig för att det måste få ett slut och hon ska bidra till det.

Det här är andra boken om läkaren Ellen Elg och precis som i första är det jobbig läsning. Böckerna kretsar kring utsatta kvinnor och vad de utsätts för så det är långt ifrån en fellgood bok. Det här boken tar inte bara upp vilken utsatt situation prostituerade kvinnor i Vietnam lever i utan det handlar även om situationen för kvinnor överlag. En kvinnan karriär kan bli förstörd lätt medan en man kan göra i stort sett vad han vill. Böckerna är intressanta eftersom de även ger en inblick i kvinnors situation i olika länder. Mordet i boken kommer lite i skymundan och det är rätt när det gäller mord på dylika personer. 

Läsvärd. Obehaglig bok som skildrar livet för kvinnor i Vietnam. 

Kvinnorna på 10:e våningen finns på Adlibris och Bokus

Vargasommar av Hans Rosenfeldt

 

En tysk vandrare hittar två döda vargar utanför Kattilasaari nordväst om Haparanda och polisen följer protokollet och skickar ner vargarna till SVA. Att de blivit förgiftade tar polisen Hannah Wester för givet men att hitta någon skyldig är inte troligt. När SVA berättar att vargarna blivit förgiftade kommer det inte som en överraskning, att de hittat rester av en människa i magen på en varg är det däremot. Tur i oturen är det att en av vargarna har en spårare på sig så poliserna ger sig ut för att följa vargens rutt och de hittar liket av en man.
Katja har blivit utsänd till Haparanda för att hämta det som den mördade mannen hade i sin ägo. Hennes order är tydliga ta tillbaka det som försvunnit och döda personerna som har tagit sakerna. 

Jag måste erkänna att jag nog tycker bättre om böckerna som Hans Roslund har skrivit tillsammans med någon annan. Att en stad lever och har åsikter gav en ny vinkel över boken så det gillade jag. Lika förtjust är jag inte i antalet personer i boken, det blev helt enkelt lite rörigt för mig. Katjas sätt att ta död på folk var på gränsen till för brutalt för min smak. Jag tror ändå att det här är en serie som kommer att växa med varje bok så jag ser fram emot fortsättningen.

Läsvärd. Spännande bok som är lite på gränsen till för brutal ibland

Vargasommar finns på Adlibris och Bokus

80 grader från Varmvattnet av Karin Alfredsson

 

Ellen Elg är en svensk läkare som är gift och döljer en hemlighet. Hennes make och de flesta i hennes närhet vet att hon med jämna mellanrum åker till Zambia. Den riktiga anledningen till resorna behåller Ellen för sig själv och några få utvalda.
I USA dör en domare i högsta domstolen. Dödsfallet verkar först vara naturligt men efter en obduktion visar det sig att han har blivit mördad.
I Zambia är Beauty van att bli väckt på nätterna. Hon är barnmorska och barn kommer till världen alla tider på dygnet. Att barn blir gravida och att kvinnor får genomlida den ena besvärliga graviditeten efter den andra påverkar henne.

Den här boken var jobbig att läsa för det händer mycket otrevliga saker. Att då ha i bakhuvudet att allt viktigt i boken bygger på sanningen gör inte läsningen trevligare. Det är svårt att greppa att människors verklighet kan vara så långt från min verklighet. Böcker brukar inte påverka mig så starkt men den här kryper under huden på ett sätt som jag inte är van vid. Jag har andra delen i serien om Ellen Elg hemma men jag ska nog läsa något annat innan jag ger mig i kast med den. 

Läsvärd. En obehaglig bok om kvinnors verklighet i Zambia

80 grader från Varmvattnet finns på Adlibris och Bokus

Oskuld och oleander av Kerstin Bergman

 

När Iris föräldrar beslutade sig för att flytta från deras hus på Ekerö valde de att behålla huset istället för att sälja det. Efter en tid valde Iris faster Irma att flytta in i huset och så var det i många år. Nu har faster Irma avlidit och Iris tar på sig att åka till huset och röja ur och göra det redo för försäljning. Att komma tillbaka till huset Iris växte upp i väcker minnen och när hon hittar en del saker som Irma lämnat efter sig börjar Iris fundera över allt som hände i hennes barndom.

Det händer inte så mycket i den här boken och en del saker som händer är väldigt ologiska för mig. Om en person skulle hota mig med sina hundar skulle inte jag vara så pigg på att umgås med den personen och ha en trevlig kväll. Det är kanske bara jag som känner så. Händelserna i barndomen trodde jag skulle vara mer spännande än de var. Allt runt faster Irmas foton kändes lite för långsökt. Det här var ingen bok som jag var nyfiken på hur den skulle sluta för den lyckas aldrig väcka min nyfikenhet. Jag har svårt att tänka mig att jag kommer att läsa någon mer bok i serien om Iris Bure

Inte läsvärd. Lite för seg och Iris åker mest runt och badar.

Oskuld och oleander finns på Adlibris och Bokus

En stund är vi vackra på jorden av Ocean Vuong

 

Little dog växer upp med en fot i hans familjs nya land USA och en fot i landet de lämnade Vietnam. Hans mor och mormor förstår sig inte riktigt på USA och det som de upplevde i Vietnam är fastetsat i dem. Den här boken är Little dogs brev till sin mamma.

När jag lånade den här boken var jag medveten om att jag antingen skulle älska boken eller inte förstå dess storhet alls. Till 70% förstår jag att många faller för den men för min del fattas det en bit för att jag ska göra det. Ibland känner jag att budskapet drunknar i ord som bara gör att allt snurrar runt. Nu är jag inte direkt poetiskt lagd så det bidrar helt klart till att det inte är en bok för mig. 

Inte läsvärd. För mycket ord utan syfte för min smak. Lek med ord kan vara intressant men det blev för mycket ord och för lite handling. 

En stund är vi vackra på jorden finns på Adlibris och Bokus

Lättklätt i tryckkammaren av Karin Brunk Holmqvist

 

Agnes och Adolf inser efter en tid i sin lägenhet att lägenhet inte är rätt boende för dem. När de hittar ett litet hus i Ljunglyckorna inser de att det är där de ska bo. Deras nya grannar visar sig vara ett trevligt par i deras egen ålder och de börjar umgås. En annan granne orsak bägge paren lite huvudbry. Lutz som grannen heter vet de inte mycket om. Det som de vet är att han kommer från Tyskland och att han håller på med någon form av projekt i sin trädgård. I det lugna trevliga området finns det människor att fundera över.

Det här är inte en minnesvärd bok utan mer en bok att döda några timmar med. Lite småmysig är den och även rätt förutsägbar. Jag har inget emot att läsa något mer av författaren och det är troligt att jag kommer göra det om jag ska ta någon resa med tåg eller buss. Lite känns det som om boken nog passar bättre om man är 65+

Läsvärd. Helt okej val om man är ute efter lite lättsam läsning.

Lättklätt i tryckkammaren finns på Adlibris och Bokus

Gunillas man kom tillbaka av Gunilla Söderholm & Josefine Lindén

 

För ett antal år sedan så läste jag boken Gunillas man försvann. Den boken lämnade mig med en del frågor och jag hoppades att den här boken skulle besvara dem. 

Boken handlar om hur Gunillas man Martin återuppstår tretton år efter att han försvann och lämnade Gunilla och deras gemensamma barn med ett skuldberg. Under åren har Gunilla inte hört något från Martin och han har även hunnit bli dödförklarad. Den här boken tar upp hur livet blir för Gunilla och hennes två söner efter att Martin återvänt. 

Jag har i stort sett samma problem med den här boken som jag hade med Gunillas man försvann och det är att de känns kliniska. Det som händer i böckerna känns mest som ett uppräknande av händelser och inte ett liv. Ibland får jag känsla av att om man har ett berättelse att dela med sig av så är det bättre att skriva ner den själv istället för att ta hjälp av en författare. Har man inte upplevt sakerna själv kan man inte förmedla känslan på samma sätt. Boken får ett plus för att man får veta hur det har gått för Gunilla resten blir dock minus. Jag förstår inte varför det inte blev ett civilrättsligt ärende för att utreda skuldfrågan. Hade jag hamnat i sitsen så är det klart som fan att jag hade dragit den skyldige till skulderna till rätten och sett till att betalningsansvaret hade lyfts från mina axlar.

Inte läsvärd. Boken är inte skriven på ett sådant sätt att den är medryckande eller intressant.

Gunillas man kom tillbaka finns som e-bok på Adlibris och Bokus

Gränsmark av Aino Trosell

 

Siv har haft tur och fått ett vikariat på posten. Allan som Siv vikarierar för har varit med om en olycka och nu är det Siv som har ansvar för Finnmarksturen. Finnmarken är ett långsträckt område var mobiltäckningen är svajig och det finns alla typer av människor. En brevbärare på den turen möts av respekt av de som är beroende av tjänsterna och Siv kommer närmare en del av personerna. 

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om den här boken. Jag störde mig lite på hur människorna beskrivs för det är lätt att tro att alla är knäppgökar i varierande grad och det tar jag lite illa upp av för boken hade nästan kunnat handla om var jag bor. Fast å andra sidan brukar jag tänka att många här är knäppa och att det beror på för mycket inavel. Det var en del bitar i boken som mest kändes som transportsträckor för det hände inget men det är fullt möjligt att de bitarna behövdes för att förstå mentaliteten på människorna om man aldrig har bott i en liten by. För min del är det ibland lite svårt att dra en tydlig linje mellan sanning och fördomar. Alla på landsbygden är inte varghatare eller främlingsfientliga och det är inte heller alla i boken men i boken så hatar man eller så är man naiv och det är inte verkligheten. 

Läsvärd. En bok som skildrar livet i glesbygd på ett lite för svart eller vitt sätt.

Gränsmark finns på Adlibris och Bokus

Bödeln av Chris Carter

 

När en man hittas mördad i en kyrka kallas kriminalinspektör Robert Hunter och hans kollega Carlos Garcia till platsen. De tillhör särskilda mordsektionen och är vana att se alla möjliga hemskheter men det här mordet slår det mesta. Den avlidnes huvud är borta och är ersatt med ett hundhuvud. Det räcker att titta på kroppen för att inse att den avlidne mannen fick lida ordentligt.

Det här är andra boken som jag läst om Robert Hunter och det är helt okej böcker. Lite för mycket macho och svaga kvinnor om man kan bortse från det så är böckerna läsvärda. Det är äckliga/obehagliga mord i den här boken och författarens har inte någon brist på fantasi när det gäller hur man kan ta död på folk. Jag hade nog önskat att lite mindre tid hade ägnats åt att komma på udda sätt att ta livet av folk på och lite mer tid hade ägnats åt att bygga upp historien. Det kändes lite tunt och långsökt ibland.

Läsvärd. Typisk manlig deckare, vackra kvinnor och macho män.

Bödeln finns på Adlibris och Bokus

Midsommarblot av Ewa Klingberg

 

Niklas och hans dotter Tuva har åkt till Värnamo för begravningen av Niklas pappa Gunnar. Niklas har hoppats att hans halvsyster Jill också ska komma till begravningen men säker är han inte för så vitt han vet har hon inte varit i Sverige sedan hon som tonåring valde att lämna Sverige och sin far. Jill kommer till begravningen men återseenden blir inte som Niklas hade hoppats. Jill ger Niklas fria händer att rensa ur deras fars hem och hon säger sig inte vilja ha något. Niklas är journalist precis som sin far och när han hittar gamla reportage från 1965 väcks hans nyfikenhet. Det var det året som Niklas och hans mamma flyttade från huset och året när Jill lämnade Sverige. 


Jag följde min tradition och det är att läsa något av Ewa Klingberg när jag åker buss och tåg. Den här boken utspelar sig i nutid och dåtid och så brukar det vara med böcker av Ewa Klingberg. I vanliga fall brukar jag tycka att historien som utspelar sig i dåtid är bättre än den i nutid men den här gången var båda historierna lika bra. Jag gillade Niklas och hans jakt på sanningen om vad som hände 1965. Boken lämnade mig med en fråga och det rör hästen som dog. Vad var det för häst? Så mycket kan jag skriva utan att förstöra boken för någon. Jag ser fram emot fler böcker i den här serien.

Läsvärd. En trevlig bok. 

Midsommar låt finns på Bokus

Mordkonsulten av Elly Griffiths

 

Natalka är den som hittar Peggy Smith död. Peggy har dött sittandes i sin fåtölj vid burspråket, att hon har dött är inte konstigt i sig med tanke på att Peggy var 90 år. Det är ändå något som får Natalka att tro att det inte handlar om ett naturligt dödsfall och dagen efter beger hon sig till polisstationen. Det blir kriminalinspektör Harbinder Kaur som pratar med Natalka och först tycker inte Harbinder att det är något konstigt med dödsfallet. När det sedan händer fler saker ändrar Harbinder åsikt.

Det här är andra boken om Harbinder Kaur och den här slår den första boken. Jag blev omåttligt förtjust i trion Natalka, Benedict och Edwin. Tre olika karaktärer som har/har haft intressanta liv och tar sig an saker med entusiasm. Nu kan man nog även säga att boken bygger på en kvartett med tanke på att Harbinder också är en av huvudpersonerna och även hon har ett intressant liv. Det är så vitt skilda karaktärer att det måste vara omöjligt att inte få en favorit. Mordmysteriet kändes lite rörigt ibland men det uppvägdes av karaktärerna. Jag ser fram emot fler böcker om Harbinder.

Läsvärd. Elly Griffiths är i vanlig ordning duktig på att skapa karaktärer och beskriva miljöer.

Mordkonsulten finns på Adlibris och Bokus