Glasverandan av Ann Cleeves

Veras granne Jack ber henne om hjälp när han inser att hans partner Joanna är borta. Vera tycker att grannarna är lite underliga men samtidigt uppskattar hon dem så hon beslutar sig för att göra vad hon kan. Hon får fort upp ett spår som leder till en plats som kallas skrivarstugan. Det visar sig vara ett ställe för människor med författardrömmar. Vera beger sig dit för att ta reda på om Joanna är okej. När hon kommer fram bryts tystnaden av ett skrik.

Det här är tredje boken om kriminalkommissarie Vera Stanhope. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här boken. Det är positivt att Joe får mer plats och utvecklas till en egen karaktär. Negativt är att det är mycket som känns för långsökt i boken.

Helt okej som tidsfördriv även om jag saknar lite spänning i boken.
Läsvärd
Glasverandan finns på Adlibris och Bokus

Pastor Viveka och tanterna av Annette Haaland

Viveka trivs med sitt jobb som pastor men ibland har hon ett behov av att fly från sin familj och församlingsmedlemmarna. Hon tycker om medlemmarna i Enskede frikyrka men det är inte samma sak som att hon alltid orkar lyssna på dem och deras problem. Ett av problemen med att vara frikyrkopastor är att det är så mycket ansvar som vilar på hennes axlar. Att en del av de äldre medlemmarna motsätter sig förändringar gör inte det hela lättare. När Viveka får beskedet att en av de äldre medlemmarna avlidit blir hon inte så förvånad eftersom det inte är något underligt med att äldre avlider. I det här fallet visar det sig dock vara något underligt med dödsfallet.

Viveka och hennes familj kommer inte riktigt till liv i den här boken. Karaktären Selma känns mer intressant av någon anledning, hon har ett förflutet och ett nu.
Boken är okej men jag känner ingen längtan efter att läsa någon mer bok om Viveka. Överväger däremot att odla lite stormhatt i trädgården.
Läsvärd
Pastor Viveka och tanterna finns på Adlibris och Bokus

Bortslösad tid

Livet varar en bestämd tid och då är det alltid tragiskt när man slösat bort en tid på att läsa något dåligt. Tiden jag har slösat bort kan jag inte få tillbaka men jag kan alltid avråda andra för att läsa vissa böcker.
Idag avråder jag det starkaste från att läsa Ränderna går aldrig ur... av André Roslund. Jag läste boken i tron att det skulle handla om hur André lyckas skapa ett vanligt liv efter att ha tillbringat en lång tid i fängelse. Det var nog runt 20 sidor i boken som handlar om hans liv efter fängelset. En kort beskrivning av boken i punktform:
  • Köper prostituerade
  • Super
  • Köper prostituerade
  • Begår ekonomisk brottslighet
  • Köper prostituerade och super
  • Är delaktig i ett mord
  • Blir dömd till ett långt fängelsestraff
  • Gnäller om att han blir dömd till ett långt fängelsestraff
  • Hotar lite medfångar med att avslöja vad de är dömda för
  • Kommer ut från fängelset
Med tanke på att det förefaller som om han fortfarande sitter i fängelse så borde han ha haft tid att läsa igenom boken några gånger. Hade han gjort det skulle han nog ha insett att den är fylld av stavfel och konstiga meningar. Irish coffee är felstavat på många ställen, Michael Jackson heter Michael Jackosson och en massa annat fel. I vanliga fall brukar jag ha överseende med en hel del fel när det handlar om egenutgivning men någon gräns har jag tydligen för hur mycket fel jag anser går an.

Inte läsvärd blir det rätt självklara omdömet

Döda talar inte av Ann Cleeves

Döden skrämmer inte kommissarie Vera Stanhope men budskapet hon fick av sin läkare skrämde henne. Läkaren informerade Vera om vad hennes livsstil kan leda till och det gjorde att hon beslutade sig för att göra något åt den skrämmande framtiden. Därför har Vera gått med i en motionsklubb och ägnar sig nu åt att simma. Efter att ha avverkat sina simlängder beger hon sig till bastun. I bastun sitter det redan en kvinna och först efter en stund inser Vera att det är något som inte stämmer.

Det här är del två i serien om Vera Stanhope. Karaktärerna särskilt Vera och Joe kommer mer till liv och fördjupas i den här boken precis som det ska vara i en serie. Det som sker i boken känns lite långsökt när man tänker på det men ändå fungerar det.
Läsvärd.
Döda talar inte finns på Adlibris och Bokus

Flugfällan av Fredrik Sjöberg

Den här boken har en titel som man kan tro passar på en deckare men så är ej fallet. Utan den handlar till viss del om en flugfälla som konstruerades av René Malaise. Författaren är en samlare och det han samlar är blomflugor. Genom att läsa boken får man lära sig en hel del udda fakta. Ett exempel är att jag inte hade en aning om hur många olika skalbaggar man kan hitta i närheten av en död katt om man låter katten ligga i fyra månader. Det känns inte som någon kunskap jag har nytta av men någon annan kanske tycker att det är viktig kunskap. Att försöka beskriva den här boken är inte lätt. Den handlar om samlande, René Malaise, insekter och livet i stort och smått.

Boken har fått mig att le, att göra bildsökningar och fått mig att fundera.
Läsvärd
Flugfällan finns på Adlibris och Bokus

Dags för en deckare igen

Fördelen med böcker är att variationen är så stor. Jag kände att det var dags att läsa något påhittat igen, ibland blir det som är verkligt för tungt. Valet den här gången föll på Dolda djup av Ann Cleeves, samma författare som skrivit shetlandskvartetten.

Julie har tillbringat en kväll ute och det har blivit för mycket alkohol under kvällen. Väl hemma känner hon av illamående och försöker ta sig ljudlöst till badrummet för att inte väcka sina två barn. Framme vid badrumsdörren inser hon att det redan är upptaget. Efter en stund bankar hon på dörren och den glider upp. I badet ligger hennes son och i vattnet flyter blommor, att han är död inser hon fort. Hon tar sig till en granne och larmar polisen. Polisen inser att det inte handlar om ett självmord utan att någon mördat Luke. Det är upp till kriminalinspektör Vera Stanhope att reda ut vad som hänt och varför.

Vera är onekligen en intressant karaktär som har förmågan att få folk att tro att hon är dummare än hon är. Frågan är nog om författaren medvetet gjort henne tjock för att spä på fördomar? Har en misstanke om att en del människor dömer ut överviktiga som korkade innan de ens öppnat munnen. Lite stereotypisk är hon nog som polis, dricker för mycket och är rätt ensam. Historien är inte fantastisk men den fångade mitt intresse och fick mig att fortsätta läsa. En bra bok som inte kräver så mycket tankekraft av läsaren och inte lämnar något bestående intryck.

Läsvärd
Dolda djup finns på Adlibris och Bokus

Dags att prova något nytt

Var känslan jag hade igår så jag tog äntligen itu med att ordna så att jag kan låna e böcker på biblioteket. För att kunna se att det fungerade som det ska lånade jag en bok och slumpen gjorde att det blev Jag vet inte var psykoser kommer ifrån av Pebbels Karlsson Ambrose. En hyfsat tunn bok som jag nu läst ut.
Efter att Pebbles andra dotter har blivit född drabbas Pebbles av en förlossningspsykos. Hon tror sig vara förföljd och gick till polisstationen för att anmäla det. Polisen insåg att allt inte stod rätt till så hon skjutsades till psykakuten. Pebbles valde att inte bli medicinerad för att det skulle göra att hon inte skulle kunna amma sin dotter. Hennes fd man fick ta ett stort ansvar för deras två gemensamma barn. Efter ytterligare en tid drabbas Pebbles på nytt av psykos.

Det här är en bok jag vill skriva något positivt om för att författaren vågar vara så utlämnande men tyvärr så är det svårt. En tredjedel av boken ägnas åt att hennes far blev mördad, hennes styvfar dog en naturlig död, släktförhållanden och vilka som kan ha haft psykiska diagnoser/svagheter. När man väl tagit sig igenom det så blir det flera sidor om alla tecken/mönster/symboler som var viktiga under hennes psykos. Sista delen av boken ägnas åt att beskriva vilka hjälpinsatser som finns, hur det ser ut/fungerar på psykiatriska avdelningar och det kan vara viktig läsning. Jag känner dock att hon borde ha poängterat att beskrivningen av slutenvårdsavd är avd hon varit på och att det inte behöver vara så på andra avd. Sedan kände jag även att hon borde vara medveten om att personal inom slutenvården måste kontakta socialtjänsten när en patient har barn. Det handlar inte om att sätta dit någon patient utan det handlar om att ta reda på hur barnet/barnen har det i sin hemmiljö.

Jag kan inte ge något annat omdöme än inte läsvärd.
Jag vet inte var psykoser kommer ifrån finns på Bokus och Adlibris

Just nu och för alltid av Kerstin Weman Thornell

EvaMärta lever sitt liv i fjällen, hon har tre barn men det är bara den yngsta som bor hemma. Mellanbarnet Eskil bor på ett gruppboende i veckorna och äldsta barnet pluggar på annan ort. Ett meddelande på ett forum gör EvaMärta nyfiken och hon beslutar sig för att svara på det och sedan går allt fort. Hon beslutar sig för att åka ner till Skåne för att träffa Daniel som är den som skrivit meddelandet. Daniel visar sig ha ett flertal psykiatriska diagnoser.

Kärlek är nog aldrig fel men jag kunde inte riktigt förstå hur EvaMärta helt kunde ge upp sitt liv. Mycket i boken som jag inte alls förstår men det innebär inte att hon agerar felaktigt utan bara att hon agerar på ett helt annat sätt än jag hade gjort. Det är en kärleksfull bok om hur livet med en psykiskt sjuk partner kan vara. Att älska någon för allt positivt och negativt som gör personen till individen den är är imponerande men man får inte sudda bort sig själv och gå helt upp i en annans liv.

Läsvärd även om jag tycker att den är lite för kortfattad.
Just nu och för alltid: Berättelsen om Daniel och EvaMärta Granqvist finns på Adlibris och Bokus

Att inte vilja se av Jan Guillou

Andra världskriget har startat och än så länge märks det inte allt för mycket i Sverige. Livet går vidare för Lauritz, Oscar och Sverre. Ett orosmoln är att deras företags tillgångar i huvudsak finns i Tyskland och hur säkert det är går det bara att gissa. Lauritz barn är engagerade i kriget på olika sätt vilket inte gör livet så lätt för Lauritz och Ingeborg. Kriget kommer närmare och närmare och vardagen påverkas mer och mer. En sak som pengar inte kan skydda mot är döden.

Att inte vilja se är fjärde boken i serien Det stora århundradet och den här uppskattade jag. Med tanke på hur boken slutar så måste jag helt enkelt även läsa den femte boken. Jag vet inte om jag uppskattade den här boken mer för att den utspelar sig under andra världskriget eller om det helt enkelt är så att det tilltalar mig att det händer mer. Det går inte heller att bortse från att det är intressant att få följa karaktärerna och deras liv under många år.

Läsvärd
Att inte vilja se finns på Adlibris och Bokus

Mellan rött och svart av Jan Guillou

Första världskriget är slut och Lauritz, Oscar och Sverre har alla överlevt. Sverre måste försöka skapa sig ett nytt liv utan sin sambo Albie som blev dödad i kriget. Lauritz och Ingeborg flyttade för barnens skull till Sverige och har skapat sig ett bekvämt liv. Brödernas företag har gått bra och Lauritz ansvarar för den svenska delen av företaget. Oscar har även han fru och barn och bor i Berlin och ägnar sig åt att bygga bostadshus och köpa fastigheter. Han ansvarar för den tyska filialen av brödernas företag och Sverre har startat en karriär som reklamtecknare. Åren går och Oscars och Lauritz barn växer upp och formas av rådande åsikter. Världen börjar förändras och livet i Tyskland är inte längre lika säkert.

Mellan rött och svart är den tredje delen i serien Det stora århundradet. De första 100 sidorna i den här boken tyckte jag var ohyggligt sega men sedan blev det tacksamt nog bättre. När det kommer till en del händelser i boken hade jag önskat att Guillou hade beskrivit dem mer och inte bara konstaterat att den eller den flyttade/åkte på en resa eller liknande. Och när det kommer till andra händelser hade han kunnat strunta i att beskriva dem ingående. Lite fånigt kände jag också att det blev med kvinnor som diskuterade politik och sedan ägnade nästan lika mycket tid åt att diskutera frisyrer/mode och annat mer ytligt. Jag har lite svårt att se att man kan släppa tunga ämnen så fort för att sedan prata om oviktiga saker. Boken hade vunnit på att kortas ner med ca 100 sidor. Den var bättre än Dandy men sämre än Brobyggarna

Omdömet blir ändå läsvärd för den är bra
Mellan rött och svart finns på Adlibris och Bokus

Den brinnande flickan av Mark Billingham

Tom Thorne kastas in i en röra som består av två kriminella gäng som strider om makten och inte har några problem med att ta livet av sina konkurrenter. Samtidigt blir Carol Chamberlain påmind om en utredning som hon hade hand om tjugo år tidigare. En ung kvinna fick tändvätska sprutad på sig och sedan satte gärningsmannen eld på henne. Det hela utspelade sig på en skolgård och utredarna misstänkte att det var en annan kvinna som var det verkliga målet. Nu är det någon som kontaktar Carol och hävdar att det var han som gjorde det. Problemet är bara att den som de ansåg var gärningsmannen redan sitter i fängelse och han erkände brottet.

Det här är tredje boken om Tom Thorne och jag måste säga att det är varierande kvalité på böckerna. Första boken tyckte jag var sådär, andra gillade jag och den här tilltalade mig inte alls. Den känns rörig och även om den vävs ihop så tycker jag att något fattas. Slutet gör att man vill veta hur det kommer att gå för Tom men det räcker inte för att få mig att vilja läsa del fyra.
Inte läsvärd blir omdömet.

Fler åsikter om den brinnande flickan

Livet enligt Dagny av Dagny Carlsson & Helén Bjurberg

Livet enligt Dagny är en bok om Dagny som vid 99 års ålder gick en datakurs och sedan började blogga. Hon är nu 104 år och kallas för världens äldsta bloggare.
Känner mig manad att dela med mig av några meningar ur boken.

"Så länge att jag har fått det så kallade telegrammet av kungen, som alla som uppnår den vördnadsvärda åldern av hundra i Sverige får. Ett vanligt A4-ark med tryckbokstäver som hans majestät inte ens bemödat sig att skriva under själv, utan skickat ut med en förtryck signatur. Det har säkert glatt en och annan gammal gubbe eller gumma, men jag blev då inte det minsta imponerad"
(s7- 8)

Att jag ville läsa boken beror på att jag alltid blir imponerad av människor som vågar prova något nytt och fortsätter att vara nyfikna. Jag inbillar mig att man med åldern blir mindre benägen att prova nya saker, sådan är jag i alla fall. Människor som vågar prova nya saker har säkert en del att lära mig och då blir det intressant att läsa en bok av en sådan person. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva om den här boken, lite irriterad blev jag av hennes åsikter om hur andra ska klä sig och liknande. Sedan tänkte jag ett varv till och kom fram till att man givetvis får ha åsikter om sådant men det är inte så korrekt att ha det. Så det tyder ändå på en styrka att våga ha åsikter och framföra dem i en bok oavsett vad jag anser om åsikterna. Frågan jag ställer mig är om jag bedömer boken på ett annat sätt på grund av hennes ålder och att det gör att jag är snällare än jag hade varit om det var en 30-åring som skrivit boken. Svaret på den frågan är ja. Om jag ska bortse från hennes ålder så finns det korta avsnitt i boken som är bra men mycket är tyvärr på tok för slätstruket för min smak. Läser jag en bok om en person vill jag förstå personen och få inblick i livet den levt. 

Jag kommer nog att leta reda på hennes blogg och läsa lite men omdömet på boken måste bli inte läsvärd.
Livet enligt Dagny finns på Adlibris och Bokus

Dandy av Jan Guillou

Sverre väljer att inte uppfylla löftet han en gång i tiden gav. Istället väljer han alternativet att följa med sin pojkvän hem till England. De vill bygga ett liv tillsammans och i början av 1900-talet är det inte det lättaste när det inte är en person av det motsatta könet man vill dela sitt liv med. Sverres bild av pojkvännen Albies familjegård visar sig inte riktigt stämma. Sverre trodde att det handlade om en normal gård men det han kommer till är ett slott och pojkvännen visar sig vara en lord.

Det här är andra boken i serien Det stora århundradet. Efter att ha läst första delen gnällde jag lite över att man inte fick veta hur det gick för Sverre. I den här delen får man helt veta hur han hade det under samma tidsspann som man får följa de andra två bröderna i första boken. Jag hade nog mer föredragit om man hade fått följa alla tre bröderna parallellt eller att alla tre hade fått varsin bok men det är petitesser. Den här delen gjorde mig inte lika nyfiken på hur det skulle gå så på så sätt var den lite sämre än första delen.

Läsvärd är ändå omdömet och jag planerar att även läsa del 3

Dandy finns på Adlibris och Bokus

Undantaget av Christian Jungersen

På Danskt centrum för information om folkmord jobbar fyra kvinnor och deras manliga chef. Iben och Malen var goda vänner redan innan de började jobba på samma plats. Anne-Lise och Camilla är något äldre än Iben och Malen och bägge har barn. Genom arbetet kommer de i kontakt med grymheter som människor utsatt andra personer för. Att alla inte uppskattar deras arbete blir tydligt när Iben och Malen får hot via mail. Har alla människor förmågan att begå grymma handlingar? Går det att var grym utan att själv inse vad man gör?

Det här är en udda bok på ett bra sätt. Det är två karaktärer som får mest utrymme men man får även följa ytterligare två och ta del av deras tankar och liv. Flera gånger när jag läste kände jag mig säker på vad som skulle ske och efter ytterligare några sidor fick jag inse att jag hade fel och så var det genom i stort sett hela boken. Boken fick mig att fundera över saker i mitt eget liv och böcker som lyckas med det är bra.
Läsvärd
Fler åsikter om boken Undantaget

Brobyggarna av Jan Guillou

Den dagen deras fäder inte kom hem från havet ändrades allt. Maren blev lämnad kvar med tre söner och Aagot blev ensam med tre döttrar. Hur de ekonomiskt skulle klara sig visste de inte. Flickorna var för unga för att skickas iväg som pigor. Pojkarna som däremot var lite äldre var det nödvändigt att skicka iväg. Marens bror Hans Tufte jobbade som repslagare i Bergen och det blev beslutat att sönerna skulle skickas dit och bli lärlingar. Deras tid som lärlingar får ett abrupt slut och de skickas tillbaka till Maren. Det som gjorde att de inte fick stanna som lärlingar visar sig även leda till oanade möjligheter. Det man lovar när man är ung är inte alltid så lätt att hålla när åren har passerat.

Jag har inte läst många böcker av Jan Guillou vilket beror på att jag inte varit så tilltalad av hans sätt att skriva. Den här boken fastnade jag dock i. Det går inte att läsa den utan att fundera över hur det ska gå för Lauritz och Oscar. Sverre hade jag gärna velat läsa mer om, mer än så kan jag inte skriva utan att avslöja för mycket. Jag gillade boken och kommer att läsa resten av böckerna i serien Det stora århundradet. Det enda negativa med boken i mitt tycke är att den är lite för lång, 597 sidor.

Läsvärd
Brobyggarna finns på Adlibris och Bokus

Nytt år och nya mål

Min målsättning för i år blir att läsa 90 böcker. Jag tror inte att jag kommer läsa lite mycket i år som jag gjorde förra året men hinner jag med 90 böcker blir jag nöjd. Hoppas även på att upptäcka några författare som jag tidigare missat. Det finns så ofantligt många böcker men ibland är det ändå svårt att hitta något att läsa.
Började för någon dag sedan fundera på varför det inte kommit någon mer bok i serien Svart melankoli av Erik Axl Sund. Nu tyckte jag att boken Glaskroppar var rätt otrevlig men ändå ser jag fram emot fler böcker.