Järtecken av Christoffer Carlsson

 

När Isak växer upp är hans morbror Edvard en viktig person i hans liv. En vuxen som lyssnar och tar sig tid för honom. 1994 brinner ett hus i byn Isak bor i. Huset tillhör föräldrarna till Edvards flickvän och hon hittas död i huset. En bit från huset hittas Edvard och han blir misstänkt för mord på sin flickvän och branden. Isak och hans föräldrar blir behandlade illa av de andra i byn bara för att de är släkt med Edvard. En av poliserna som utreder fallet är Vidar och det är ett fall som följer honom under många år.

Boken är varken bra eller dålig, den lyckades helt enkelt inte väcka några känslor hos mig. Isak som karaktär och hur han bär med sig släktingars sätt att agera är intressant men inte mer än så. Jag vet inte om jag tänker läsa någon mer bok i Hallandssviten. 

Järtecken är en bok om hur brott kan påverka poliser och anhöriga. Eftersom den är okej blir omdömet läsvärd

Dödens vik av Kate Rhodes

 Efter en tragisk händelse i kriminalkommissarie Ben Kittos liv så vill han sluta som polis och börja ett nytt liv. Hans chef godkänner inte hans avskedsansökan utan ger Ben tre månaders semester istället. Ben åker tillsammans med Shadow till ön Bryher var han växte upp. Shadow är en tjeckoslovakiska varghund som Ben har ärvt fast han inte är förtjust i hundar. De hinner inte vara på Bryher någon längre tid innan en av öborna hittas mördad. Ben erbjuder sig att vara delaktig i utredningen och den lokala polisen tackar ja till det.

Miljöbeskrivningarna är fina och det är i stort sett det enda bra. För min del blev det rörigt med många öbor som har namn som påminner om varandra. Bens besatthet med Nina var mest tröttsamt och sidohistorierna var mest blaha. För min del räcker det med än nog med en bok i serien om Ben Kitto.

Dödens vik var en seg och rörig bok som inte fångade mig alls. Inte läsvärd

Nattsångaren av Johanna Mo

 Hanna Duncker lämnade Öland efter en händelse som hennes pappa var delaktig i. Hennes plan var inte att återvända utan livet som polis i Stockholm var hennes liv. Efter att Hannas pappa dör återvänder hon till, Öland för att sälja hennes barndomshem som pappan bott i. Väl på ön inser hon att det är där hon hör hemma. De på ön har inte glömt vad Hannas pappa har gjort och endel inser inte att Hanna inte är sin pappa.

En ung man hittas död vid Möckelmossens rastplats och Hanna ingår i gruppen som utreder mordet. Mordet gör att Hanna träffar människor från sitt förflutna. En av dem var Hannas bästa vän när de växte upp.

Den här boken handlar både om offer för brott och de anhöriga till de skyldiga. Hanna är lite för upptagen av kärlek vilket blir lite tjatigt. Berättelsen är lätt att komma in i och den höll mig intresserad. Jag planerar redan nu att låna fortsättningen.

Läsvärd. Nattsångaren visar Ölands mörka sida


Sju kvadrat med lås av Jussi Adler-Olsen

 Polisen Carl Mørck har förlorat sin frihet på grund av en väska han en gång i tiden valde att ta hand om åt en kollega. Carl visste inte vad som fanns i väskan när han tog emot den men nu sitter han häktad på grund av den. Istället för att placera Carl i säkerhetsavdelning som är brukligt med häktade poliser placeras han i Västra fängelset. Ett fängelse som Carl har transporterat brottslingar till och nu ska han vistas bland dem. Samtidigt som Carl fruktar för sitt liv i fängelse jobbar poliserna som tror att han är oskyldig på att lyckas bevisa det.

Den här boken är ett bra avslut på serien om avdelning Q. Det är en blandning av det förflutna och nutid både när det gäller tid och karaktärer. För min del tog det nog runt femtio sidor av komma in i handlingen ordentligt, mycket tack vare att jag inte riktigt kom ihåg allt från boken före den här. Det är lite för många upprepningar i boken även för mig som bevisligen har ett dåligt minne. Å andra sidan så är det fet enda negativa jag kan säga. På ett sätt är slutet väldigt abrupt men jag har svårt att se hur författaren skulle ha kunnat skriva ett ordentligt avslut för alla karaktärer.

Sju kvadrat med lås är en läsvärd bok. Lite sorgligt att ta avsked av karaktärerna men författaren avslutar på ett vettigt sätt

När kungen dör av Elina Backman

 

1989 hittas en ung kvinna avliden i älven Tainionvirta. Polisen lyckas inte reda ut om det handlar om självmord, olycka eller något värre. Oavsett så är det en händelse som påverkar de boende i Gustav Adolf.

2019 har Saana som bor i Helsingfors blivit av med sitt jobb och beslutar sig för att ta en paus och åka hem till sin moster Inkeri i Gustav Adolf. Även om Saana är arbetslös journalist så finns intresset att hålla koll på viktiga händelser kvar. en förhoppning Saana hyser är att upptäcka något som hon kan skriva om och försörja sig som frilans. Av en slump börjar Inkeri att prata om Helena som dog i älven trettio år tidigare och det väcker Saanas intresse. Hon beslutar sig för att försöka ta reda på vad som hände Helena. Det visar sig att inte alla uppskattar Saanas efterforskningar.

Den här boken gillade jag. Mord som bygger på hämnd, poliser med personlighet och Saana gör en lyckad blandning. Journalist som hamnar i farligheter är inte något nytt men i den här boken gör det inget för den är så pass bra. 

När kungen dör är en läsvärd bok med en lyckad blandning av karaktärernas privatliv och mord

Halvmördaren av Håkan Nesser

 Adalbert Hanzon har kommit upp i åren och beslutar sig för att skriva en bok om sitt liv. En person som påverkat hans liv på många sätt är Andrea Altman. Att Adalbert överhuvudtaget träffade henne har han en dåvarande vän att tacka eller kanske hålla ansvarig för hur Adalberts liv blev. Vad som hände med Andrea har Adalbert aldrig fått veta. När han en dag tycker sig se henne kan han inte släppa det utan beslutar sig för att ta reda på om det är hon.

Det här var en jaha bok. Inte dålig men inte heller särskilt minnesvärd. Boken gav mig inte svar på alla frågor som den skapade vilket irriterade mig. Enligt min mening borde Adalbert vara lite bitter över vad han fått uppleva men han verkar mest rycka på axlarna åt det.

Halvmördaren är en bok som inte kräver mycket av läsaren men inte heller ger mycket. Läsvärd