Ebbas bok av Maria Gustavsdotter

Året är 1658 och av de tre prästdöttrarna är det bara Ebba som bor kvar med sin far och styvmor. Det nästan alla i hushållet och närliggande gårdar är på det klara med är att det är Ebba som gör att hushållet fungerar. Ebbas vimsiga styvmor Anna Theodora tror däremot att hushållet fungerar tack vare att hon är en duktig husmor. Vad Ebba önskar i sitt liv tar varken hennes far eller styvmor hänsyn till och när de berättar vem Ebba ska gifta sig med vet hon inte vad hon ska ta sig till.

Det här är tredje boken om prästdöttrarna och i den här får man precis som i de andra två böckerna även följa de andra två systrarna. Tack vare det får man som läsare en inblick i hur livet på 1600-talet kunde vara i en stad och på landet. Att följa de tre olika kvinnorna i deras liv och utmaningar har varit intressant. Känslan jag hade när den här boken tog slut var besvikelse. Boken slutar på ett sätt som gör att jag funderar på hur det går så jag får helt enkelt låna nästa bok i serien.

Läsvärd. En bokserie som växer för varje bok och karaktärerna blir mer intressanta för varje sida

Ebbas bok finns på Adlibris och Bokus

Skuggor över Reykjavik av Arnaldur Indridason

En äldre man hittas död i sin lägenhet och det ser ut som om han somnat in fridfullt. Rättsläkaren inser under obduktionen att så ej varit fallet utan att någon med största sannolikhet har kvävt mannen med en kudde. I mannens lägenhet hittas ett par tidningsurklipp som alla handlar om en mordutredning 1944. 1944 hittades en kvinna strypt bakom Nationalteatern men nu går det inte att hitta något i polisens arkiv om fallet. Konrad som egentligen har gått i pension efter ett arbetsliv på kriminalpolisen blir kontaktad av en tidigare kollega och åtar sig att försöka få fram information om den mördade mannen.

Indridason är en författare som jag alltid återvänder till även om jag inte har tyckt om alla hans böcker. En del av böckerna har jag tyckt varit fantastiska och andra dåliga. Den här hamnar i kategorin fantastisk. Han lyckas göra det som sker i dåtid lika spännande som det som sker i nutid och kopplingen mellan då och nu. Som alltid så beskrivs miljöerna på ett sätt som tillför berättelsen något istället för att kännas som utfyllnad. Morden i boken får sin förklaring på ett logiskt sätt och berättelsen känns trovärdig.


Läsvärd. En av de bättre böckerna av Indridason

Skuggor över Reykjavik finns på Adlibris och Bokus

Katarinas bok av Maria Gustavsdotter

Året har blivit 1651 och prästdottern Katarina är på väg till sitt barndomshem. Hon har träffat mannen som hon vill ha till make och det är något som hon ska ta upp med sin far och sin styvmor. Det som gör det hela lite svårt är att Katarinas styvmor tidigare var hennes barndomsvän. Efter att Katarinas mor avled tog sig hennes far en ny fru och det blev Katarinas barndomsvän Anna Theodora. När Katarina lämnade sitt barndomshem lämnade hon även sin yngre syster Ebba och hur det har gått för henne är något som Katarina funderat över.

Det här är andra boken om prästdöttrarna och precis som i den första boken så får man följa alla tre döttrarna. Titeln på boken avslöjar att den som får störst plats i boken är Katarina. Det här är en trevlig bokserie och alla tre döttrarna är intressanta på sitt sätt. Nu är det inte bara kvinnor som får plats i boken utan även döttrarnas far men vad han tänker får man inte veta, deras bror Magnus får ta plats och hans tankar får läsaren ta del av och Magnus vän och hans erfarenhet av krig. Boken lyckas hålla mitt intresse uppe och jag ser fram emot att läsa boken om Ebba. Jag ser böckerna främst som romaner och historiska romaner mer i andra hand. Om det är just historisk roman man vill läsa så är bokserien Lövberga en bättre val.

Läsvärd. Lättläst bok som främst handlar om kvinnor och deras liv under 1600-talet.

Katarinas bok finns på Adlibris och Bokus

Sista jouren av Karin Wahlberg

Efter en cykeltur till jobbet planerar läkaren Veronika Lundborg-Westman att ta en dusch innan arbetet. Till sin irritation hör hon att någon duschar och först väntar hon tålmodigt. Efter en tid börjar tålamodet tryta så Veronika knackar på dörren till duschen. När hon inte får någon respons börjar hon banka när det inte heller ger någon respons känner hon på dörren. Dörren visar sig vara olåst och när Veronika går in upptäcker hon sin kollega Maria sittandes mot den blöta väggen. Som läkare har inte Veronika några problem med att avgöra att Maria är död. Polisen kopplas in fast det mest verkar som om Maria halkat i duschen och slagit i huvudet. Kriminalkommissarie Claes Claesson blir den som får fallet.

Boken börjar i ett raskt tempo och sedan saktar det fort ner. 200 sidor med poliser som lullar runt lite och pratar med personal på sjukhuset och personal på sjukhuset som funderar över ökad arbetsbelastning och vem som dödat deras kollega blev lite träligt. Efter det hände det något igen och sedan gick tempot ner igen. Ingen av karaktärerna kändes särskilt intressant och vem som mördat Maria kom jag på mig själv med att inte bry mig om. Maria beskrivs på ett sätt som gör att det är svårt att tycka om henne eller bry sig om henne och när ett offer blir så ointressant tappar jag nyfikenheten på lösningen. Att jag sedan hade mina aningar om vem mördaren var redan i ett tidigt skede gjorde det inte bättre. Jag känner inte något större behov att läsa någon mer bok i den här bokserien men på sikt läser jag kanske en till.

Sista jouren finns på Adlibris och Bokus

Antikcafé för kantstötta hjärtan av Åsa Hallengård

Två år har passerat sedan antikkursen och vänskapsbanden som knöts då håller än. Livet för Klara och Ester har blivit lättare, tack vare antikkursen har bägge två nu andra vuxna i sitt liv. Peter träffade sin kärlek tack vare kursen även om livet som gift har inneburit en del som han inte hade räknat med. För Kristina och Per-Olof har kursen och tiden efter inneburit funderingar för bägge om de ska bo kvar i sina respektive gårdar eller flytta till något mindre. Martin och Maria har haft fullt upp med sina liv och barnen sedan kursen. När en tragedi inträffar i Per-Olofs liv är alla vänner från kursen snart på plats för att ge honom sitt stöd.

Jag hade höga förhoppningar på den här boken men det levde den inte upp till. Charmen i första boken finns det bara lite av i den här. Problemen som karaktärerna råkar ut för blir lösta på ett för lätt sätt vilket gör att trovärdigheten blir noll. Om man är sjukskriven så tror jag inte att försäkringskassan uppskattar om man plötsligt ger sig i kast med ett projekt med sin familj i syfte att tjäna pengar. Personer som jobbar under sjukskrivning och förekommer i tidningsartikel känns inte så bra. En annan sak som drog ner läsupplevelsen ordentligt för mig är att det är en del konstigheter i boken. Jag gjorde aldrig någon markering vilken sida det var men på ett ställe går Kristina (?) för att öppna dörren och plötsligt i nästa mening är det Per-Olof som öppnar dörren. Här kommer ytterligare ett exempel från sid 197

  "Hon skyndade sig in i duschen och drog för draperiet"

Inga konstigheter med det kan tyckas men så vänder vi sida och läser det här på sid 198

  "Hon drog isär draperiet och klev in i duschen"

Det handlar alltså om samma person i bägge citatet. Nu vet jag inte om det är någon form av dubbeldusch med två draperier men jag lutar åt att det är en miss av författaren. Kanske är jag petig som hakade upp mig på det här och hade det enbart varit det här i texten som var konstigt så hade jag nog inte brytt mig.
Efter att ha läst den här boken känner jag inte något behov av att läsa fler böcker i serien. Det känns alltid så tråkigt när första boken i en serie är riktigt bra och bok nummer två inte alls kommer i närheten av den första.

Läsvärd. Det blir omdömet läsvärd för att jag uppskattade att läsa om karaktärerna från första boken även fast de var väldigt bleka i den här.

Antikcafé för kantstötta hjärtan finns på Adlibris och Bokus

Antikkurs för vilsna hjärtan av Åsa Hallengård

Karl övertalar sin mor Kristina att hålla i en antikkurs när den ordinarie läraren har blivit sjuk. En av anledningarna till att Karl vill att hans mor ska hålla i kursen är för att han anser att hon blivit för isolerad och behöver komma ut bland folk. På sätt och vis håller Kristina med och hon åttar sig uppgiften att hålla i kursen.
Maria och Martins äktenskap har hamnat på sparlåga och Maria beslutar sig för att de måste göra något roligt ihop för att hitta tillbaka till varandra. När hon ser en annons om en antikkurs beslutar hon sig för att det är något kul som de kan gå på ihop.
Per-Olof har isolerat sig efter att hans fru gick bort. Nu är det bara Per-Olof och hans hund Charlie vilket gör hans bägge döttrar oroliga. För att ändra på det har hans döttrar anmält honom till antikkursen. Det är inget Per-Olof uppskattar men han lovar att gå en gång i alla fall.
Klara har det väldigt tufft ekonomiskt som ensamstående med Ester, någon ekonomisk hjälp av Esters far får hon inte. När hon får veta att hon vunnit en plats på antikkursen är första tanken att hon kan sälja vinsten. När hon sedan inser att det inte går beslutar hon sig för att gå på kursen i hopp om att få nya vänner.
Peter är intresserad av antikviteter och när han ser att det finns en kurs anmäler han sig raskt.


Jag var ute efter något lättsamt att läsa och valet föll på den här boken. Jag trodde inte alls att jag skulle bli så förtjust i den som jag blev. Alla karaktärer fyller en roll i boken och fick mig att bli nyfiken på vad som skulle hända. Många böcker i den här genren har en förmåga att bli så sockersöta att det bara blir fånigt. Den här boken klarar sig från att trilla ner i sockerskålen även om det blir lite sött ibland. Det viktigaste i boken är vänskap men givetvis finns det lite romantik också. Så realistiskt är det inte riktigt med hur allt löser sig men allt behöver inte alltid vara trovärdigt. I vanliga fall när jag har läst en sådan här bok brukar jag känna att det räcker för mig ett bra tag men den här gången är jag ovanligt nog nyfiken på att läsa fortsättningen och det är ett gott betyg.

Läsvärd. Charmiga och rara karaktärer som växer genom vänskapen de hittar

Antikkurs för vilsna hjärtan finns på Adlibris och Bokus

Yxskeppet av Jens Henrik Jensen

1993 var Nina Portland inblandad i fallet som kom att kallas Yxskeppet. Skeppet m/s Ursula upptäcktes mitt ute på Nordsjön och i närheten drev två livbåtar omkring. Den ena livbåten var tom medan det i den andra fanns en man. När personer gick ombord på Ursula fann de blodspår men inga kroppar. M/s Ursula bogserades till Vestre Dokkaj och där tog polisen över fallet. Fast det har gått elva år så har inte Nina kunnat glömma fallet. Under en kurs i Estland visar polisen där foton för att visa hur Tallinnpolisen jobbar mot smuggling i hamnen. På en av bilderna ser Nina mannen som befann sig i livbåten och hon beslutar sig för att hitta honom och få reda på sanningen om Yxskeppet.

I den här boken går miljöbeskrivningarna och beskrivningar överlag till överdrift. Som ett exempel kan jag nämna att Ninas krukväxter beskrivs så detaljerat att det blir lite mer än en sida om dem. Jag hade önskat att författaren hade dragit ner ordentligt på sina beskrivningar av det mesta för det tillför inget. Det tog rätt lång tid innan boken blev spännande men det gjorde inte så mycket för karaktärerna hann byggas upp ordentligt. Boken lyckades få mig intresserad av att läsa fler böcker om Nina Portland så på så sätt lyckades den. Sedan hoppas jag verkligen att sir Walter dyker upp i fler böcker för han var den mest intressanta karaktären.

Läsvärd. Karaktärer som växer fram och spänning som kommer krypande

Yxskeppet finns på Adlibris och Bokus

Ulrikas bok av Maria Gustavsdotter

1644 beslutar sig Ulrika, hennes bror Magnus och Magnus vän Andreas för att göra ett hyss i kyrkan. Pastorn som är far till Ulrika och Magnus uppskattar inte tilltaget alls och resten av församlingen ser inte heller det roliga i barnens tilltag. Pastor Morlandeus två andra barn var inte delaktiga i hysset men pastorn och hans fru tror att även Katarina varit med på det och blir därför straffad. Under natten lämnar Ulrika och Andreas gården. Ulrika tror att de ska gifta sig och starta ett nytt liv tillsammans men Andreas har helt andra planer. När Ulrika kommer till insikt är det för sent och hon kan inte längre återvända till sitt hem.


Det här är första boken i en serie och jag kommer att läsa fler av böckerna. För mig så är det här den typen av böcker man läser när man vill fördriva lite tid men inte orkar slösa på hjärnkapaciteten. Livsöden som inte känns riktigt troliga men som bjuder på förströelse och gör läsaren nyfiken. Kvinnors begränsade möjlighet att styra över sitt eget liv skildras på ett trovärdigt sätt och miljöbeskrivningarna känns även de äkta. Att jag är skeptisk till en del andra bitar i boken påverkar inte mitt omdöme om den.

Läsvärd. Ett hyss som ingen i dag hade reagerat på förändrar många människors liv. Skickligt av författaren att bygga upp allt med en sådan händelse och att inte låta läsaren veta vad de gjorde förrän i slutet av boken.

Ulrikas bok finns på Adlibris och Bokus

Kärleken till livet av Marie Fredriksson & Helena von Zweigbergk

Det här är en bok om Marie Fredrikssons liv. Från en fattig uppväxt och hennes strävan efter att kunna försörja sig på det hon älskar. Hur hennes liv ändras i takt med att fler känner till henne och hennes musik och det stora genombrottet. Och hur allt förändras 2002 när hon precis skulle ge sig ut på en turné. Istället för att åka ut i världen och göra spelningar med Roxette hamnar Marie på sjukhus efter att ha ramlat ihop i sitt hem. Någon turné blir det inte utan på sjukhuset konstateras det att Marie har en hjärntumör.

Jag kände flera gånger under läsningen att jag nog borde ha haft mer kunskap om musiken Marie skapat. En del låtar hade jag koll på men många som bara nämns lite flyktigt har jag aldrig hört talas om. Eftersom det är en bok om Marie så är det logiskt att hon tar upp låtar som har haft stor påverkar på hennes liv och karriär och kanske är det så att den här boken kanske passar bättre att läsa om man är ett fan. Det är en känslighet i boken som påverkar. Marie var både stark och känslig på samma gång och det är omöjligt att inte bli påverkad av en del episoder. Det som påverkade mig mest när jag läste var hennes sorg att inte längre bli igenkänd när hon förändrades fysiskt av medicinerna som hon behövde ta. Att plötsligt bara vara osynlig och bekanta som inte ens såg henne. Jag hade nog räknat med att boken skulle vara mer personlig än den var, mer personen Marie än sångerskan Marie hade jag uppskattat.

Läsvärd. En bok om dödlighet och styrka

Kärleken till livet finns på Adlibris och Bokus

Ingen utväg av Cara Hunter

När larmet kommer att familjen Esmonds hus brinner i norra Oxford tar det inte många minuter innan brandkåren är på plats. Enligt grannar finns det en risk att två vuxna och två barn befinner sig i huset så brandkåren tar sig fort in. Två barn hittas, den yngsta är avliden medan den äldre är vid liv och transporteras till sjukhus. Föräldrarna går det inte att hitta i huset och senare framkommer det att fadern ska vara på en konferens i London. Kriminalkommissarie Adam Fawley med kollegor får ett otrevligt jobb framför sig att reda ut vem som som har tänt eld på huset.

Det här är tredje boken om Adam Fawley och hans kollegor. Det lutar åt att det här blir en bokserie som jag kommer att fortsätta att läsa. Karaktärerna växer för varje bok och böckerna blir bättre.
I den här boken får man följa polisens arbete samtidigt som man får följa livet i familjen Esmonds innan branden. Bakgrunden och nutiden får sin upplösning samtidigt och jag blev förvånad över att jag nog tyckte att bitarna i boken som hanterar dåtid är mer spännande. Svagheten i Cara Hunters tidigare böcker har varit slutet och slutet i den här boken är bättre än de tidigare böckerna. Jag skulle inte kalla det för ett bra slut men acceptabelt. En del saker/händelser var det lite för lätt att räkna ut men överlag så var det en del spänning och karaktärer som växer för varje bok.

Läsvärd. Bra karaktärer och familjen Esmond blir mer än offer tack vare att man får följa dem innan branden.

Ingen utväg finns på Adlibris och Bokus