Sidor

Flickan i brevet av Emily Gunnis

 

Efter att Sam separerat från Ben blev det som så att hon och dottern Emma flyttade till Sams mormor. Som journalist får Sam hoppa in och jobba med kort varsel och det enda hon hoppas är att det på sikt ska leda till bättre betalt och mera fasta arbetstider. Hon kan inte längre jobba alla timmar på dygnet för livet med en fyraåring gör inte att det är möjligt. En kväll när Sam kommer hem efter en lång arbetsdag hittar hon sin mormor sovandes i vardagsrummet och bredvid henne ligger ett handskrivet brev som visar tydliga tecken på att ha många år på nacken. Sam kan inte låta bli att ta upp brevet och läsa det. Brevet är skrivet 1956 och är skrivet av någon som är gravid och brevet är till den blivande fadern. I brevet står det att de anhöriga till flickan planerar att skicka henne till St Margaret´s. Sam kan inte släppa vad det står i brevet och hon börjar gräva i det förflutna. Det visar sig att det förflutna alltid är närmare än man vill tro.

Det här är inte första boken som jag har läst om mödrahem men jag blir lika förfärad varje gång. Det är inte längesedan som det var en fruktansvärd skam för en ogift kvinna att bli med barn. Att anhöriga kunde utsätta den gravida kvinnan/tjejen för en vistelse på ett mödrahem istället för att ta hand om kvinnan/tjejen övergår mitt förstånd fullständigt. Om man ska se den här boken enbart utifrån hur karaktärerna kommer till liv och skildras så tillhör inte den här de bättre. Jag tyckte att den var lite för rörig med hur det förflutna hänger ihop med nutid och karaktärerna var rätt tråkiga. Som en skildring hur det var på mödrahemmet är den bättre men jag hade velat se mer beskrivningar av hur kvinnorna hade det. Om historien inte hade svävat iväg lite väl mycket i nutid så hade den känts mer äkta. 

Läsvärd. Okej bok mycket tack vare att den ger en bild av hur ogifta gravida kvinnorna blev behandlade.

Flickan i brevet finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Har funderat på att läsa boken men varit osäker på om den verkligen är bra. Det finns ganska många romaner om 1900-talets förfärliga historia där de historiska delarna är intressanta men böckerna i övrigt är sådär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns absolut bättre böcker så strunta i den här

      Radera