Sidor

Minnesbäraren av Kamilla Oresvärd

Juliette Simonsson och hennes make Arvid beslutar sig för att bygga om sin jordkällare till ett växthus. Jordkällaren har under tiden som de ägt huset bara stått oanvänd så när de i ett mail får tips om hur de kan göra om den till ett växthus känns det som en utmärkt plan. Maken Arvid hinner inte ta mer än ett tag med grävskopan innan han blir tvingad att kliva ut från den för att se varför taket på jordkällaren buktar in. När han går in i jordkällaren för att se vad som hänt upptäcker han ett skelett som tidigare låg dolt i väggen. Kommissarie Stina Seger och hennes kollegor tar sig an fallet.

Två gånger om året får Didrik Mörck lämna Brinkåsen för att besöka sin mors grav. 38 år tidigare blev han dömd för ett fruktansvärt brott och straffet blev rättspsykiatrisk vård. Under ett av besöken vid sin mors grav tar han tillfället i akt och lyckas komma undan från de två vårdarna som är med och bevakar honom.

Jag hade inte några höga förväntningar på den här boken utan det blev bara en bok som jag lånade när jag kollade igenom olika e-böcker. Den var riktigt riktigt bra till min glädje. Karaktärerna känns trovärdiga och som läsare får man inte från start veta hur allt hänger ihop eller om det ens gör det. Det ges en liten känga åt psykvården nu och då och historien är bra. Didrik är en intressant karaktär som får vara sjuk utan att något magiskt dyker upp som gör honom frisk och för min del bidrar det till trovärdigheten. Alla med psykiska sjukdomar kan inte bli "friska" men det är inte samma sak som att samhället har rätt att behandla dem på vilket sätt som helst.

Läsvärd och jag ser fram emot att läsa mer av Kamilla Oresvärd
Minnesbäraren finns på Adlibris och Bokus

2 kommentarer:

  1. Låter lovande. Alltid på jakt efter bra deckare och det är ganska dåligt med deckare som skildrar psykisk sjukdom på ett bra och trovärdigt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det håller jag med om. Oftast blir det väldigt onyanserat när det handlar om någon psykiskt sjuk i en bok. De stämplas som onda och sedan är det inget mer med det. I den här boken är han i första hand sjuk och sedan får man som läsare ta ställning till ond/god

      Radera