Sidor

Nine Elms-kannibalen av Robert Bryndza

 Kate Marshalls liv tog en drastisk vändning när hon insåg vem Nine Elms-kannibalen var. Hon lyckades ta fast honom men att jobba kvar som polis blev omöjligt. Istället undervisar Kate i kriminologi på universitetet, tack vare ryktet hon fick i samband med gripandet av Nine Elms-kannibalen så är det alltid många som vill ta hennes kurser. När Kate får ett mail från föräldrarna till Caitlyn Murray, en ung kvinna som försvann tjugo år tidigare. Och hennes föräldrar för fram teorin att även hon var ett offer för kannibalen så börjar Kate och hennes assistent Tristan att titta på fallet.

Jag tyckte väldigt mycket om Robert Bryndzas andra serie om Erika Foster vilket gjorde att jag hade höga förhoppningar på den här boken. Den nådde inte upp till mina förhoppningar men jag misstänker att serien kommer att göra det när jag läst någon bok mer. Kate och Tristan är karaktärer som jag uppskattar och att ingen av dem är polis göra det hela mer intressant. Robert Bryndza håller aldrig igen när det gäller blodiga och hemska händelser och den här boken är inget undantag. Det var en spännande läsning och jag ser fram emot att läsa nästa bok i serien.

Nine Elms- kannibalen är en bra bok med lagom delar spänning och sunda och mindre sunda relationer. Läsvärd

Onda drömmar av Anna Jansson

 

Ekorren har inget med boken att göra men det ville vara med. 
 

Medan Amelie passar sin sambos son får hon ett samtal som gör att hon tappar fokus på sonen. Under den korta tiden hinner treåriga Liam försvinna. Liams mamma tillika Amelies sambo Laura får panik när hon får veta att Liam är borta. Medan alla letar efter Liam uppstår en spricka i relationen mellan Amelie och Laura. 

Maria Wern deltar i sökandet efter Liam som känns mer och mer akut med tanke på hans ålder och att det är kallt ute. 

Det här var inte bästa boken om Maria Wern och jag lutar åt att överge henne nu. Lite får jag känslan av att Anna Jansson är på väg att överge Maria Wern och lägga mer energi på bokserien Bergslagen blå som känns mer läsvärd. Jag störde mig lite på att en hel del som Vincent gör slätas över med förklaringen till varför han är en idiot. Jag kan inte ursäkta någon som beter sig som han gör oavsett vad personen upplevt i sin barndom. Ingen av karaktärerna eller historien i stort väckte några känslor hos mig, jag tyckte synd om fåren. Mer än så var det aldrig. Boken går att läsa men saknar spänning och karaktärer som är intressanta.

Onda drömmar går att läsa utan större ansträngning och lämnar mig i stort sett oberörd, fåren är undantaget. Eftersom den är okej får det bli läsvärd

Straff av Ann-Helén Laestadius

 Samerna har inget att säga till om i 50-talets Sverige. Det har beslutats att deras barn ska gå i nomadskola, där ska de få lära sig att prata svenska och lära sig allt som är fel med deras sätt att leva. Barnen som bara är sju år gamla skickas bort från sina föräldrar till en ny skrämmande värld. Internatet är en plats där husmor styr och barnen blir straffade för mycket. 

Trettio år senare är barnen vuxna men tiden i nomadskolan har präglat dem. En del döljer sina samiska rötter och andra satsar bara på att överleva.


Jag irriterade mig en lång stund på att det inte fanns någon ordlista i boken för det är många samiska uttryck. Det tog mig lite över hundra sidor innan jag hittade ordlistan i slutet av boken... Så blir det när man är inställd på att ordlistor alltid är främst i böcker. Lite rörig måste jag säga att boken är, det tog mig en lång stund att få grepp om de olika karaktärerna. Jag hade nog önskat att personerna hade kommit mer till liv än de gjorde. Hur samer behandlats och behandlas idag och allt som rörde nomadskolor är viktigt att belysa. Boken är välskriven men saknar det lilla extra som hade gjort att den skulle ha påverkat mig mer.

Straff är en läsvärd bok om hur nomadskolor har påverkat och fortfarande påverkar individer

Frostänglar av Ramona Ivener

 Anna Björk ropar in sina två döttrar men märker inte att det bara är en som kommer in. Den yngsta dottern Disa kommer inte hem igen utan hon har blivit tagen av en man. När Disa hittas dödad är lugnet på Gotland över och kriminalkommissarie David Ritter som är i sitt sommarhus på Gotland får sin semester avbruten.

Det här är andra boken om David Ritter och i vanliga fall när jag läser del två eller tre i en serie brukar minnesbilder från de tidigare böckerna dyka upp. Den här gången var det bara helt tomt i huvudet så den första boken kan inte ha varit minnesvärd. Jag brydde mig inte om en enda av karaktärerna och upplösningen var inte heller någon höjdare. David Ritter är en tråkig karaktär och eftersom jag inte lyckas minnas vad han gjorde i första boken så var det irriterande.

Frostänglar är en bok som bygger på hur hemskt det är med mördade barn och så slängs det in lite onödigt våld vilket inte gör boken läsvärd. Inte läsvärd

De tysta systrarna av Joanne Lee

 Joanne har en pappa som försöker ge henne kärlek och stabilitet och en mamma som bara ser till sina egna behov. När Joannes pappa inte står ut längre och flyttar blir det Joanne som får ta ansvar för allt. Det blir inte bättre när Joannes mamma träffar en ny man och får fler barn. Den som får ta ansvar för barnen och dölja hur det är i hemmet är Joanne.

Uppväxten Joanne och hennes syskon får är inget man önskar någon, det handlar om ren misär. Boken beskriver alla händelser på ett bra sätt men ibland känns det för kliniskt. Jag saknar lite känslor från Joanne och hennes syskon. Modern däremot räknar jag inte med några känslor från.

De tysta systrarna är en bok om att växa upp i misär och bli tvingad att ta hand om vuxna människor fast man är ett barn. En läsvärd bok

Förmörkelse av Karin Fossum

 15 månader gamla Elias och hans föräldrar bor på ett hotell på sjunde våningen. Elias faller från balkongen och dör. Det blir upp till kommisarie Konrad Sejer att ta reda på vad som har hänt men det blir inte lätt eftersom Elias föräldrars berättelse skiljer sig åt. Elias mor hävdar att hon såg Elias far släppa taget om Elias ovanför balkongräcket medan Elias far hävdar att han sov. Det blir ett maktspel mellan föräldrarna och ingen av dem ändrar sig historia.

Jag brukar gilla böcker av Karin Fossum men den här var inte bra. Konrad Sejer får lite plats i boken, istället så är det drama mellan Elias föräldrar och hur de ska kunna såra varandra. Det var en lång raksträcka till ett slut som kändes jaha.

Förmörkelse är en seg bok om dramat mellan två vuxna människor som förlorat sin son och oviljan att berätta sanningen. Inte läsvärd

Oväsen i Älvdalen av Annika Andebark

 Året är 1668 och i Älvdalen börjar anklagelser om häxeri hagla. Barn anger släktingar och anklagelserna leder till mer händelser än barnen kunde förutse. En anklagelse leder till en ny och så fortsätter det. Några anklagade fortsätter att neka medan andra bryts ner och erkänner att de varit i Blåkulla.

Ämnet som boken bygger på är intressant och hemskt men boken är inte bra. Det är rörigt med alla personer och många heter samma sak. Om boken hade börjat något år tidigare så att mer om personernas liv hade kommit med så hade det varit lättare att hålla skillnad på alla personer. Jag var nära att ge upp min läsning av boken många gånger så jag är fortfarande förvånad att jag lyckades läsa ut den.

Oväsen i Älvdalen tar upp händelser i det förflutna som är viktiga att minnas men boken är bara rörig. Inte läsvärd